”Stor show på stor scen i Stockholm”. Det var allt dansarna visste när de gick på audition i september förra året.
– Men när vi kom in på Base 23 och såg Christer Lindarw fattade alla vad det handlade om, säger Robin Lake, som är en av de sex dansarna i nya showen.
– Alla sprang in i ett rum bredvid och började snacka, ”jag vet vad det är, jag vet vad det är” (skrattar).
Men det var ingen ny After Dark-show som skulle sättas upp med Christer Lindarw på scen, det här var något helt annat. En show utan stjärna, eller om man hellre vill, en show där hela ensemblen är stjärnor, fast i olika nummer.

Det är torsdagseftermiddag när QX kommer på besök på Vasateatern. ”Tjejerna” i showen sitter redan i sminket och fixar sig inför kvällen, timmar i sminket ska avverkas för att få till showlooken. Danskillarna har det lättare men ska även de fixas till och värmas upp.
– Jag har varit ett After Dark-fan sen jag var 12, säger Robin, så det känns fantastiskt att få vara med. Vi har så himla kul, säger han och får medhåll av Mattias Courage.
Mattias slapp göra audition då regissören Hans Marklund hade sett honom i Billy Elliot när den sattes upp i Värmland så det räckte med att han tog en kaffe med Christer och gänget så var jobbet hans. Om han gick med på att visa mycket hud på scenen.
– (skrattar) Ja, jag hade bara sett After Dark på tv tidigare, men visste ju att en del nummer brukade vara lite avklädda, men det har jag inga problem med.
Vilket är ert favoritnummer i showen som ni själva är med i?
Robin: Jag gör en tango med Magnus som är jäkligt häftig, just för att After Dark alltid haft med en bögduett någonstans i showen och det känns kul att få förvalta det och även öppna hela showen med en bögtango medan Alex sjunger Grace Jones I’ve seen that face before.
Mattias: Jag gillar att köra Måneskin. Det är kul att få rocka loss lite och få leva ut sina artistdrömmar (skrattar). Sen har jag fått höra att jag är väldigt lik originalet vilket känns kul.

Magnus Emanuelson och Jacob Sibirzeff ansluter i logen och börjar sminka sig. Jacob var med i After Dark under 2012, medan Magnus är ny i gänget.
Magnus: Vår audition var den roligaste jag någonsin varit på. Koreografin var kul, stämningen var helt fantastisk och jag gjorde audition med personer jag gillar.
Jacob. Ja, vi är ett fantastiskt sammansvetsat gäng.
Robin: Som en dysfunktionell familj. (skrattar).
Jacob: Ja, exakt och vi har så kul. Att få stående ovationer varje kväll, och känna glädjen i lokalen. Jag är så tacksam att jag fick det här jobbet och jag kan inte fatta att vi dessutom får betalt för att göra det.
Jacob berättar att han bodde i Köpenhamn under covid när allt låg nere i kultursverige och att han bland annat jobbade på Peak Performance.
– Men att stå i butik och bara ”vill du ha den i small, medium eller large?” var inte vad jag ville göra. Så när Christer ringde och sa ’kom hem så gör vi show’ så hade jag packat ihop mitt liv och flyttat till Stockholm på mindre än två veckor.

En av anledningarna till att det är så bra stämning i gruppen är att det inte finns någon stjärna i showen menar de. Alla har sina stunder i showen när de får glänsa.
Magnus och Jacob, vilka är era favoritnummer i showen som ni själva är med i?
Magnus: Popicon-medleyt med Beyoncé, Madonna, Britney och Gaga! Det är en sån kick varje kväll! Men mitt favoritögonblick är just innan Dolce vita drar igång och vi står i kulisserna och väntar. Publiken vet inte vad som kommer, men vi vet att det snart kommer att explodera!
Robin: Jag svarade att vår tango är min favorit, men det är okej Magnus… (skrattar)
Magnus: Haha, ja men tangon är också bra…
Jacob: Mitt favoritnummer är Mr Terror. Det är så kul. Och varje kväll när jag kommer in på scen för tredje gången hör man hela lokalen ”Åh neeeej” (skrattar). Sen älskar jag burlesknumret, då kan man stå och ta in hela publiken bakom sina fantastiska masker och se sina kollegor på scen. Det är häftigt.
Har något gått fel någon gång?
Alla: Jaaaaa!
Magnus: Kanske inte varje kväll men nån gång i veckan händer det något.
Mattias: Jag kastade en tamburin i huvudet på en kvinna i hattnumret.
Robin: Jag trillade av scenen i samma nummer.
Magnus: Det är väl i det numret det oftast kan vara något som går fel.

Magnus, du är en av de straighta i gruppen, är det annorlunda att slängas in i den här produktionen jämfört med andra?
– Ja, jag har aldrig fått så mycket ragg och så många komplimanger från killar som nu. Och det är verkligen fantastiskt.
– Men min flickvän fick stå ut med en hel del kommentarer från de andra när hon norpade mig (skrattar), killarna var inte nådiga mot henne, men allt sades med humor och hjärta så klart. Vi har haft väldigt roligt åt det.
Några av killarna jobbar vid sidan om showandet, andra pluggar. Magnus pluggar till exempel till fysioterapeut, om än på halvfart. Robin, Jacob och Lauge undervisar i dans respektive gymnastik.
Sandro Skagerberg ansluter backstage. Han pluggar heltid till dataanalytiker och är veteranen i gänget då han gjort över 400 shower med After Dark och medverkat två gånger tidigare. Hans favoritnummer är dels när han imiterar Freddie Mercury och dels det galna numret när han är en….get!
– Ja, (skrattar) jag gillar när jag får vara en karaktär på scenen tillsammans med dansen. Då får jag visa en annan sida av mig och släppa ut teaterapan i mig, säger en rasslig Sandro.
Det hörs att du är förkyld…
– Ja, men det är på bättringsvägen, det är bara att tvätta sig i handsprit och sen åka med. Showen blir inte samma om en faller bort helt. Men vi täcker upp för varandra och rycker in där det behövs. Lauge stukade ju armen i höstas till exempel och fick köra med gipsad arm.
Lauge Demant är ”dansken” i gänget. Han kommer inrusande sist av alla, direkt får inspelningen av Masked Singer.
– Jag hade ingen aning om vad jag var på audition för när jag gick dit och jag visste inte vad After Dark var…. Och jag visste faktiskt ingenting om ”den här världen” heller om man kan säga så. Jag har ju haft samma tjej i tio år (skrattar). Men det är helt fantastiskt. Det här har verkligen varit en ögonöppnare för mig. Jag var på QX-galan i år som Christer Lindarws gäst och stämningen och värmen där var enorm. Och när jag följde med till Backdoor en lördag efter showen satt jag mest och gapade och tog in allt jag såg, det var underbart.
Hur tajta blir man när man showar ihop flera dagar i veckan som i gör?
Magnus: Så tajta som vi är i gruppen nu har jag aldrig varit med om i någon annan produktion, vi ses ju även på fritiden.
Sandro: Ja, och vissa av oss är mer frispråkiga än andra förstås, men det är bara kul. Det blir ju intimt när man arbetar så som vi gör, man delar loge och byter om bredvid varandra och hjälper till när det behövs för att man ska hinna ut på scen. Man få se varandra både när man är i sitt esse och i mer stressiga situationer eller när man har en tuffare arbetsdag. Jag upplever att det blir lättare att arbeta med varandra när man berättar hur man mår och det är högt i tak. Och det är det verkligen. herregud, vissa har ju inget filter alls…

Uppifrån och ner: Sandro, Jacob, Robin, Lauge, Mattias och Magnus.