Galleri Andréhn-Schiptjenko, representerande bland andra Matts Leiderstam och Cajsa von Zeipel, öppnade i torsdags den första utställningen med verk av Sixten Sandra Österberg.

Queera kroppar, hela eller detalj, inte sällan där skärpa fokuserat får vår blick att fästa just där för att sedan fångas av helheten. Inte sällan tvärs om, helhet och skärpa som får oss att zooma in mot detaljen.

Sixten Sandra Österberg, född 1990, var representerad vid förra sommarens Pride-utställning på restaurang Brillo, producerad av Jesper Dahl och Jonas Andersson, har ställt ut även hos bland andra CFHILL, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn och har efter sin åttaåriga utbildning hos Kungliga Konsthögskolan och Bildkonstakademin i Helsingfors som avslutades förra året har hon fått rejäl fart på sin konstnärliga karriär.

I en stor intervju för Dagens Nyheter konstaterar hon just detta och fascineras av en ny värld olik den hon själv växt upp i. En frikyrklig miljö som hon idag berättar hon fått distans till och senare i subkulturer där heavy metal, tatuering och esoterism var en del av den queera miljön.

Utställningen på Andréhn-Schiptjenko pågår till den 29 april.