Porträtt är Elisabeth Ohlsons hittills största utställning, här visas ett stort urval personliga porträtt av hennes möten med kända och okända människor. Ett resultat av ett envist och träget arbete under mer än 40 år. Utställningen visas på Falsterbo Konsthall.

Berätta Elisabeth, hur kommer det sig att du gör en porträtt-utställning?
– Det var galleristen som hörde av sig och önskade det, de tyckte att jag tagit så många fina porträtt genom åren men som visats för lite. Jag sa ja direkt om de hjälpte mig att hitta och välja ut bilder.

Hur många bilder är det i utställningen?
– Det är sammanlagt 87 stycken, men de är inte så stora, det är behagliga storlekar och utställningen är indelad i olika rum.

Tidigare har det ju varit sånt ståhej kring dina utställningar och du har ibland behövt poliseskort, nu känns det lugnare?
– Ja, och det är så himla skönt. Jag njuter av att vara här nere i Skåne. I ett av rummen på utställningen är temat religion och hbtq och där hänger bl.a. Dopet, Nattvarden och Jesus och läderbögarna från Ecce Homo. Men så kommer man inte i nästa rum och möts av glädje och stjärnor som till exempel Margareta Krook.

Och alla bilder är till salu?
– Ja, det ju ett Galleri så de går att köpa, signerade och numrerade.

Vad tycker du utgör ett bra porträtt?
– Det är när något i själen kommer fram i bilden, det är något i ögonen som gör att det syns. Sen kan man ha hjälp av att addera något i bilden, som ett plagg till exempel som personen inte brukar ha på sig för att få till det där speciella. Jag plåtade Harriet Andersson en gång och hon skulle ha en rosa kofta på sig, men hur jag än plåtade så kom inte hennes kraft fram i bilden. Så i panik gick jag ut i hallen i studion och letade fram en gammal brandsoldatjacka och så fort hon fick på sig den så kom kraften fram. Det är styrkan i själen som ska fram i porträttet.

Du ha plåtat mycket för QX genom åren, är någon av dessa bilder med?
– Ja, den jag kommer på direkt är den underbara bilden vi tog med Claire Wikholm och tre frisörer.

Vem skulle du vilja plåta idag?
Carola! Men jag vågar inte fråga…

”Porträtt” visas på Falsterbo Konsthall från idag till och med den 14 maj.