⁃ Det är fortfarande kontroversiellt för en jude och en muslim att ha en relation, säger regissören Terje Carlsson som vill åskådliggöra hur det är att leva som homosexuell i homofoba miljöer.
Pjäsen handlar om Nabeel från Jerusalem och Yaron från Tel Aviv. De möts Los Angeles där dom tvingas dela bostad, konflikten är ett faktum redan från början, men efterhand utvecklas vänskap, och till slut, attraktion. Deras relation sätts på prov när de återvänder hem och märker omgivnings reaktioner. Den Israel-Palestinakonflikten kastar sin skugga över deras relation.
⁃ Vi spelade upp pjäsen för medlemmar i föreningen Homan i Göteborg. Det var jävligt cool att höra reaktionerna från dem, fem mellanösternsnubbar som är gay. De kände igen sig i berättelsen, säger Terje Carlsson.
Pjäsen är skriven av den palestinske författaren Saleem, och har spelats på flera scener i USA och Australien. Titeln Salam Shalom är orden för ”fred” på arabiska respektive hebreiska. Terje Carlsson har tidigare beskrivit situationen i mellanöstern som journalist och gjort två prisbelönta dokumentärer.
⁃ För mig är hbt-rättigheter mänskliga rättigheter. När jag läste manuset blev jag nyfiken just eftersom pjäsen utspelar sig i en så kontroversiell miljö, säger han.

Regissör Terje Carlsson

Terje Carlsson berättar att han hörde av sig till Radioteatern med pjäsen. Dom tände på idéen och bad honom regissera dramat i tre delar. I övriga roller medverkar bland andra Sten Ljunggren, Vanja Blomkvist, Lo Kauppi, Danilo Bejarano, Peter Perski.

⁃ Det är en bra pjäs och jag hoppas den får genomslag. Det är bara att njuta, säger Terje Carlsson.

Salam Shalom – ett passionerat kärleksdrama i tre delar med start Lördag 24 augusti kl 13.30 i Sveriges Radio P1.
Du kan även lyssna på avsnitten via P1s hemsida.