Böckerna utspelar sig på Åland kring förra sekelskiftet och huvudpersonen i Tillhanda, Sia-Svala är ung och överraskas av sina känslor för Amanda. Hon döljer dem för omvärlden och böjer sig för andras förväntningar och tidens traditioner, och gifter sig med en man.  I andra boken är Amanda huvudperson och nygift med Sammel på Seffers. Livet blev inte som hon hoppades och Sammel är våldsam. En natt rymmer hon och vandrar över Åland till den unga staden Mariehamn. Där möter hon Leo, pojkflickan som sjunger så Amanda får rysningar. Men Sammel söker samtidigt efter sin förlupna hustru…

Tredje boken, Till Isela, tar vid där den andra boken slutar: Amanda har vi träffat Leo, pojkflickan vars dopnamn är Leonora, och som rymt från sin familj. Uppvuxen i en prästfamilj kunde hon inte vara sig själv och hennes släkt att leva fördömdes. Men friheten kom med ett pris: i staden blir Leonora med barn och livet förändras abrupt när hon får en liten flicka att ta hand om och försörja…

Liv Wentzel är född i Sverige, men flyttade till Åland 2001 för att jobba med radio på den lokala tv-och radiostationen på Åland. Hon stannade kvar i 16 år och blev ålänning i hjärtat.

– Flera av mina allra närmaste vänner är gay, både killar och tjejer, och kontrasten var stor mellan Sverige och Åland när det gällde hur man accepterades av samhället i början av 2000-talet. Det fanns en mycket hemlig förening som förde en tynande tillvaro. Numera finns en stark regnbågsförening på Åland som har intagit en tydlig plats i samhället, med exemplevis en årlig Pride-parad.

– Så jag valde att skriva om tiden kring förra sekelskiftet för att det ligger så nära vår egen tid och samtidigt var tankesätt och attityder gentemot annorlunda sätt att leva så olika dagens attityder. Så mycket har förändrats när det gäller vår syn på familj och äktenskap, och idag finns så många fler valmöjligheter. Det finns också mycket historiskt material från den här tiden att ta del av, avslutar Liv Wentzel.

Böckerna är utgivna på Litorale förlag.