I helgen öppnar det finska Nationalgalleriet Kiasma sin första utställning om en av landets mest berömda konstnärer, Touko Laaksonen, dvs Tom of Finland.

Tidigare har större utställningar i Finland med Tom of Finland-bilder satts samman vid Glo Galleriet (2006), Åbo Logomo Center (2011) och Helsingfors Konsthall (2016). Hans liv har blivit både musikal och film och det har tagits fram ett otal produkter och varor med hans bilder på, snart i samma omfattning som väl Tove Janssons Muminfigurer.

Men nu är det första gången som denna den homoerotiska konstens galjonsfigur tar sig in i det finaste av rum för finländsk konst.

Museichef Leevi Haapala och utställningsintendent João Laia har varit kuratorer för utställningens om satts samman av verk från Tom of Finland Foundations samlingar liksom det finsk Nationalgalleriets och från privata samlare världen över. Förutom hans bilder kommer även arkivmaterial och fysiska föremål kopplade till Touko Laaksonen som kläder, brev, filmer och tidskrifter att visas.

Utställningen har satts samman genom att lyfta fram olika skeenden i Tom of Finlands liv, berättas i ett pressmeddelande.

”Viktiga skeden är ungdomen på landsbygden, militärtjänstgöringen, flytten till staden, tiden efter kriget och de många resorna i Europa och USA. I verken upprepas Tom of Finlands standardgestalter som skogsarbetaren, motorcyklisten, kontorsarbetaren, soldaten och polisen.”

Samtidigt med att Tom of Finland-bilder och livsverk visas på Kiasma har även Nationalgalleriets egna samling av queer konst satts samman till utställningen Dreamy: ”I centrum för utställningen står ett historiskt kontinuum av attityder mot LGBTQI+-identiterna, vilket bidrar till att framhäva den banbrytande betydelse Tom of Finlands konst har haft,” berättar i pressmeddelandet.