Kenneth Hedlund, du är producent och manusförfattare för Hellmans Drengar, berätta om turnén ni ska ut på, vad kan publiken förvänta sig?

– Det blir en bred palett av känslor. Allt från pop, musikal och folkvisa till Allan Edwalls underfundiga gamla ”En glad calypso om kriget”, som fortfarande säger en hel om män, idag. Det blir egenkomponerad musik och egna texter om att hitta svaren på de stora frågorna och framför allt en väldig massa kärlek.

Vilken låt är din egen favorit av de ni framför?

– För mig, och många i kören, är Eva Dahlgrens ”Novemberregn” en favorit. Vi har sjungit den många gånger tidigare men nu är det några år sedan. Hennes text är både rå, enkel och briljant. Den handlar om hur man på några få sekunder kan förlora allt vad man trodde att man var och bli helt liten, när rädslan tar över. Den betyder väldigt mycket för Hellmans Drengar och kommer att finnas med i vår repertoar i många år till.

Den som inte vet vad Hellmans Drengar är, kan du kort berätta?

– Det är en manskör med ca 40 sångare, från Göteborg, som bildades 1994 av vår musikaliske ledare Claes Nyström. Namnet har vi tagit av Allan Hellman, grundare av RFSL. Under åren har vi gjort ett flertal konserter, turnéer, TV-inspelningar och släppt skivor och givit ut en bok. För vår publik är vi nog mest kända för våra julshower på Lorensbergsteatern som spelas för utsålda hus varje december och som har blivit en tradition i Göteborgs julfirande.

Ni kallar er även ”Sveriges modigaste kör”?

– Ja, vi vill vara Sveriges modigaste manskör och modet för oss ligger framför allt i att utmana den snäva mansnormen. Vår vision är att vi vill göra världen mindre traditionellt manlig och mer mänsklig. Det krävs en hel del mod för att sjunga ut det budskapet.

Vad skulle du säga gör just er kör unik?

– Det skulle nog vara att sången egentligen bara är halva delen av oss och halva vårt arbete. Den andra delen består i vad vi kallar för mansarbete, som går ut på att utforska och utmana just manligheten och begreppet mod. Vi gör det på olika sätt men framför allt genom samtal och övningar för att skapa trygghet och gemenskap. Det arbetet tar vi med oss till scenen och vår förhoppning är att publiken ska kunna höra och se det arbetet i oss sångare.

Det är bara killar i kören, är alla hbtq?

– Nej, vi kallar oss för en blandad manskör men vi är ingen bögkör utan välkomnar alla sexuella läggningar. När vi sjunger sånger om kärlek och gestaltar kärlekspar på teatern är det oftast kärleken mellan män. För oss har det blivit naturligt, även för våra heterosexuella sångare men för publiken kan det fortfarande vara en ny upplevelse. Genom det lyckas vi skapa en värld med omvänd ordning, där den homosexuella kärleken är normen. Det är en underbar värld, som publiken får besöka ibland.

Nästa år fyller kören 30 år, har ni redan nu börjat fundera på hur ni ska fira det?

– Vi kommer att fira stort nästa år, på olika sätt men det är fortfarande hemligt. Innan dess har vi vår föreställning ”Triss i tomtar”, ett triangeldrama som utspelar sig på ett casino, som vi spelar på Lorensbergsteatern 1-12 december. Jag ska försöka skriva klart den i sommar… Biljetterna släpps i början av juni.

Till sist, vad ska ni göra i Göteborg den 4 juni i Kajskjul 105?

– Då fyller Göteborg 400 år och det ska vi fira med en specialskriven konsert som heter ”Skepp o’hoj”. 40 glada matroser kommer att inta scenen och hylla Göteborg, havet och kärleken. Det kommer att bli en blandning av sea shanties, Laleh, musikal, Håkan, allsång med publiken och lite Celine Dion. Det finns alltid plats för lite Celine.

Kenneth Hedlund i mitten