Finlandssvenska Regnbågsankan hade till Luckan i Helsingfors bjudit in personer över generationsgränser för att tala om vad det var att våga leva. I panelen satt författaren Birgitta Bocht (född 1940), journalisten, författaren och programledaren Mark Levengood (född 1964), skådespelaren Simon Häger (född i slutet av 70-talet) och artisten Krista Siegfrids (född 1985). Det blev ett två timmar långt samtal där paneldeltagarna inspirerade varandra med historier från sitt liv och utbytte åsikter.

När frågan om hur svårt det kan ha varit för hbt-personer i Finland kom upp sa Mark bland annat att han tror han hör till den första generationen som inte behövt skämmas och att han aldrig upplevt Finland gayovänligt.
– Jag kom ut som 16-åring, berättade han. Och min pojkvän Juha var bara så vacker att jag inte kunde se vad som var fel.

Sedan fortsatte Mark med en anekdot om hur hans mor tog det hela med upphöjt lugn medan hans adoptivfar skrek så att Mark var tvungen att hänga upp honom i hans bälte på en krok i kökets vägg. Med sin far hade han sedan ingen kontakt på 10 år men de viktiga för Mark var ändå att han flyttade ihop med Juha och även om de var de enda två bögarna de visste så var alla i grannskapet snälla om även lite förvirrade. Vi talar här om tidigt 80-tal i Finland.

Birgitta Boucht samtalar med aftonens moderator Eva Kela

Birgitta Boucht och sin sida mindes hur man visste men aldrig talade om hbt-frågor tidigare.
– Det var ju kriminaliserat tidigare. (fram till 1971 i Finland red. anm.) Man kunde känna till att en lärarinna var lesbisk men jag minns tydligt även hur ett radioprogram från 1961 gjorde djupt intryck på mej.
Det program Birgitta hörde var ett program där en man intervjuades med förvrängd röst om hur svårt han haft att leva som bög och att det på den tiden kunde vara nästan en omöjlighet att leva ut sin sexualitet.

Simon Häger

Även skådespelaren Simon Häger berättade om hur ett program flera år senare var en början till ändring i hans liv. Simon är kristen och upplevde många år hur svårt det var att kombinera sin homosexualitet med sin gudstro.
– Jag vägrade erkänna mina känslor och hoppades jag skulle botas från det jag trodde var synd, berättade han.

Sedan såg han ett program på tv om en ung kille som begått självmord efter att i de kristna kretsar personen i programmet levt haft en känsla av att vara avskyvärd.
– Jag märkte att det här handlar ju om mej och tänkte att antingen finns inte Gud eller så är något fel.
Simon slutade tala illa om homosexuella men ännu en tid ljög han och kallade sej själv asexuell.

När han senare i sitt liv började utbilda sej till skådespelare talades det mycket om sexualitet på teaterhögskolan och en viktig kväll i hans liv var när en studiekompis visade dansgolvet på gayrestaurangen DTM där män dansade med män och kvinnor med kvinnor och berättade för Simon att gud är närvarande här. Senare samma natt sov Simon över hos sin heterosexuella studiekompis och det var första gången i sitt liv han sovit bredvid en man, närmare 30 år gammal.

Mark Levengood på Luckan

Att våga leva var kvällens stora tema och ett liv har många sidor. Mark Levengood som troende katolik ser sej inte som något Guds måndagsexemplar utan tror på en gud som gjort honom till den han är av en orsak.
– Jag är ingen matematikekvation som skall lösas, sa Mark med tanke på hur folk kan fundera på hans liv som troende, homosexuell och pappa.

Krista Siegfrieds

Det verkligt fina med Helsingforskvällen var samtliga deltagares uppriktiga berättelser om att våga leva. Vare sej det handlade om hbt-frågor, barn eller döden. Det sistnämnda något som Krista upplevde lite för mycket av i sina sena tonår och en orsak till att hennes nya singel ”Can you see me” är dedikerad till hennes pappa som gick bort då hon var 15.

Efter allvarliga ämnen avslutades kvällen med Kristas ”Marry me”. Positivt och glatt.

Kvällens viktigaste budskap: Våga leva. Och även om du har eller haft svårigheter och gör fel på livets väg är det lite som Mark sa: ett bröd måste även bakas.

Arrangören Regnbågsankan står bakom den årliga Regnbågshelgen i Helsingfors som i år inleds den 17 oktober. En Pridehelg som samlar finlandssvenska hbtq-personer.