QX QX QX QX QX

De senaste åren har Jonas Gardell positionerat sig som en av våra mesta samhällsskildrade. Hans epos Torka aldrig tårar utan handskar, om hiv-epidemin på 80-talet, har fyllt i de vita fläckarna på nutidskartan och synliggjort de bögar som dog i Aids, de som fram till nu setts som paria. Gardell är årets svensk och årets homo, dubbad av kronprinsessan själv. Detta utgör fonden till föreställningen vars glättiga extravaganser är ett sätt att mota den finkulturella filt som han kände att han höll på att omslutas av de senaste åren genom sina litterära succéer.

Mitt enda liv har ett sexmannaband, tre sångerskor, en gospelkör, en balett och ett knippe hustransor. Paljetterade kostymer och scenografi som bland annat innehåller ett gigantiskt kvinnligt sköte. Jonas Gardell stand-up häcklar ”Så mycket bättre”-deltagarna, sin make Mark och inte minst sig själv som den begynnande 50-årige gubben han inser att han mer och mer blir.

Bekant är de Gardellska återupprepningarna och hans grepp att alltid drabba ett antal speciellt utvalda personer i publiken. Nytt är det pratade materialet och majoriteten av sångerna, där Fredrik Kempe-låten ”Vill du ha mig, be mig” har svängig Svensktoppspotential.

Torka aldrig tårar handlade om upprättelse och det spinner Jonas Gardell vidare på i föreställningen. Framför projektioner från tv-serien sjunger han ”Som en vindil” och på ett sätt gestaltar det livets korthet och vikten av att göra det ögonblicket så bra som möjligt. Samtidigt förundras han att han själv har hunnit uppleva utvecklingen från ett 70-tal då homosexualitet var sjukdomsklassat till idag när han och Mark kan vara gifta och vara en del i en kristen, judisk, muslimsk, finsk, svensk, amerikansk, hetero, homo storfamilj. Eat this, Jimmie Åkesson.

Mitt enda liv är en show med extra allt. Tilltalas man av Jonas Gardell i ensamt koncentrat lämnas man fortfarande hungrig, gillar man solosång av andra än han och folkhemsreferenser till ”Anslagstavlan” blir man nöjd.

Jonas Gardell showar och håller väckelsemöte till livets ära, utan någon skam, och jag älskar det. Skamlöst.