Svenska Cockpit öppnar danska filmfesten

När Mix Copenhagen öppnar ikväll fredag med fest och tal och den svenska QX GayGale-hyllade feel goood-filmen Cockpit kan man samtidigt stoltsera med att det är Danmarks äldsta och fortfarande rullande filmfestival, liksom världens äldsta filmfestival med hbt-tema.
Därtill kan konstateras att det är Skandinaviens största filmfestival som fokuserar på filmer som lyfter homo-, bisexuella och transpersoners liv.
Med detta i bagaget är det såklart inte ”bara” några biografer som märker av festivalen. Det blir debatter, det blir fester och hela Köpenhamns gayvärld är på ett eller annat sätt involverade.
När festivalen officiellt stänger nästa lördag med en storfest på en av stans nya spännande queer-tillhåll, Block66, har den idoge fått se premiären på danska filmen Nomansland om Christian som efter att pojkvännen tagit sitt liv och han själv konstaterats hiv-positiv måste ompröva sitt liv, den Nederländsk/tyska filmen It’s all so quiet om den holländske motsvarigheten till norrländska gampojkar, 55-årige Helmer som blir blixtförälskad i en ung man. Den idoge hinner även med brasilianska Reaching for the moon om författarinnan Elisabeth Bishop som förälskar sig i såväl Brasilien som dess sensuella kvinnor. För att inte tala om den sydkoreanska och i Venedig Queer Lion-hyllade filmen The weight om begravningsentreprenören Jung och hans transsexuelle styvsyster Dong-Bae. För att bara nämna några i raden av filmer som visas fram till den 13 oktober på främst Cinemateket och Empire bio.
I samband med festivalen delas ”BENT-priset” ut till en filmare som vågar bryta med klichéer och istället skapar nya filmhjältar och antihjältar.
Publikpriset delas ut i samarbete med gaytidningen Out & About där det går att rösta på tio olika filmer som visas under festivalen. En jury är dessutom tillsatt för att utse Bästa Spelfilm, Bästa Dokumentärfilm och Bästa Kortfilm.
Förutom filmer blir det nu i helgen tre samtal om aktuella politiska hbt-frågor, på lördag är det stor fest och filmkalas på Warehouse9 och nästkommande lördag är det avslutningsfest. Under festivalen visas flera filmer dessutom på skolor runt om i Köpenhamn och några av filmerna visas även i Odense och Århus.
Tiderna för filmerna hittar du i QX GayMap och vi den PDF du kan ladda ner här nedan. Eller via festivalens hemsida.


Ladda ner Mix Copenhagens program som PDF här