Grattis till Nobelpriset,

— Tack så hemskt mycket!
Vad tänkte du när Svenska Akademiens Peter Englund tillkännagav att årets Nobelpris i litteratur går till er författare, kanadensiskan Alice Munro och kallade henne ”den samtida novellkonstens mästare”?
— Jag tänkte ingenting. Jag höll på att sjunka ihop för att jag blev så glad, chockad, omtumlad. Det var så många tankar i huvudet på en gång Jag sa till mina arbetskamrater samma förmiddag att det var 0, 001 procents chans att Munro skulle få priset. Vi gav ut hennes bok Tiggarflickan alldeles i dagarna. Så jag var utom mig av glädje verkligen!
Vad gjorde du sen under torsdagseftermiddagen?
—Ja, sen slet en skribent på Svenska Dagbladet tag mig och sen intervjuades jag i diverse olika webbtevesändningar och sen rusade jag till förlaget där min kollega Ann-Louise Gustavsson hade försökt hålla alla journalister på humör. Jag tror jag gjorde 40 intervjuer, det var helt sinnessjukt! Och sen var det radio på kvällen och sen gick vi på förlaget ut och firade med skumpa och vitt vin.
Vad kommer ni att göra nu då?
—Det är skitmycket förfrågningar och det handlar om att parera alla bollar. Förhoppningsvis kommer Munro hit i december för att ta emot priset. Nu närmast ska vi trycka upp alla hennes böcker i massupplagor.
Hur stora upplagor blir det?
— Det blir 30 000 eller så. Munro säljer bra. Det har hon gjort hela tiden hos oss, men inte så stora upplagor som det blir nu.
Har du själv läst hennes böcker?
— Ja ja! …Oh ja. Självklart! Jag är ju förläggare, goddamnit!
Vilken bok av henne rekommenderar du en hbt-person att börja med?
— Jag skulle nog säga… Ja, hon har ju inte skrivit jättemycket om hbt-frågor. Hon har skrivit två gånger om bögar, i samlingarna The moons of Jupiter och Open Secrets. Och det var bara härom året som hon skrev sin första novell med lesbiskt tema , den heter Gravel och publicerades i New Yorker. Munro skriver komplicerade och väldigt mångtydiga människoporträtt och det gäller de här novellerna också. Men allmänt skriver hon ofta om kvinnor i en lantlig arbetarklass, och kvinnor som inte alltid har möjlighet att leva fullt ut. Och ofta om människor som står inför livsavgörande val, där det inte är tydligt förrän efteråt att de här valen kommer att förändra deras liv, och inte sällan väljer de att leva sina trygga och ombonade liv.
Har du träffat Alice Munro?
— Det har jag inte gjort. Hon är omvittnat skygg och har inte gjort intervjuer på flera år, förrän nu.
Atlas Förlag har sedan 2009 gett ut fem novellsamlingar av Alice Munro på svenska. Hon gavs tidigare ut i Sverige på förlagen Norstedts och Wahlström & Widstrand, men även de tidigare titlarna kommer att ges ut i nyupplaga av Atlas Förlag.