– Vi ville ge bra baskunskaper till alla möjliga läsare. Boken utgår från både forskning och personliga erfarenheter, där många olika röster lyfts fram, vilket är något vi saknat, säger Edward Summanen, socionom och skribent som är redaktör för boken tillsammans med psykologen Matilda Wurm.

Vilka hoppas du ska läsa boken?
– Dels yrkesverksamma inom de flesta områden, som journalister, lärare, socialarbetare och vårdpersonal, dels transpersoner och närstående som vill ha mer kunskap. Och såklart beslutsfattare, som politiker och anställda på myndigheter.

– Just nu verkar väldigt många tro att trans är en trend, och att transpersoner är ett hot mot ciskvinnors rättigheter. Det skulle jag säga är väldigt vanliga missuppfattningar, säger Edward.

Boken försöker ta ett helhetsgrepp på det mesta som har med trans att göra. Transperson är ju egentligen ett samlingsbegrepp som innefattar till exempel transmän, transkvinnor och icke-binära (samtidigt som alla icke-binära inte ser sig som transpersoner).

Varför är man då trans? Bra fråga. Ingen vet riktigt. Men det är ett faktum att vissa människor har en annan könsidentitet än det kön som de tillskrevs vid födseln. Det är absolut inget nytt utan något som är känt genom hela historien och i alla kulturer.

Könsidentiteten är inget som man väljer frivilligt utan något som man helt enkelt har. Könsidentiteten går också mycket djupare än bara könsroller, kan man lära sig i boken. En transman kan mycket väl ha tyckt om att leka med dockor som barn. Folk är helt enkelt olika. Och det är ju rätt skönt.