Marte Reithaug Sterud och Ann-Christin Kongsness är två Oslobaserade dansare och koreografer. De har jobbat med queer tematik i danskonst i flera år. 2018 arrangerade de en samtalsserie om queer danskonst under Oslo Pride, där sexton generationsöverskridande dansare och koreografer som alla aktivt tar ställning i frågor runt könsuttryck och sexualitet bidrog. Ann-Christin är också medlem i dragking-gruppen Gutta som bland annat uppträdde på Turteatern förra sommaren.
Nu gästspelar de sin Butch Tribute på Turteatern i Stockholm mellan 2-4 augusti. Det är en hyllning till queer, kvinnlig maskulinitet.

Hur kom Butch Tribute till?
Vi har saknat att se queera och maskulina kvinnor representerade både på scenen, i popkulturen och i samhället generellt. Som kvinnliga dansare upplever vi att vi blivit tränade till att visa fram feminina kvaliteter, men i denna föreställning utforskar vi egna maskulina kvaliteter och egen sexualitet på scenen. Eftersom titeln på projektet är så explicit har det öppnat upp helt andra möjligheter för oss som utövare och konstnärer än vi har haft i tidigare föreställningar vi som vi har gjort! Butch Tribute är ett synlighetsprojekt som vi skall jobba med över flera år, det rymmer flera olika föreställningar och då också flera olika representationer av butchar. En viktig del av projektet är precis att visa en mångfald av butchar och sätt att vara maskulin kvinna på, för att få fram nyanser och visa hur rikt queer, kvinnlig maskulinitet kan vara. Vi upplever att den bästa queera representationen kommer från en önskan om att bidra med något som man själv saknat och skulle önska man hade fått se då man var yngre. Detta är den viktigaste motivationen för att göra dessa föreställningar!

Vad har butchen för status idag och har den förändrats genom åren?
– Butchens status har absolut ändrats flera gånger genom historien, just nu upplever vi att den har lite låg status, och kanske blir sedd på som lite gammeldags och utdaterad. Queera män som tar för sig av feminina uttryck har fått väldigt stort inflytande i popkulturen, bara se på drag queens, medan kvinnor som äntrar det maskulinas territorium, som butchar och drag kings, i större grad rör sig i undergroundsammanhang. Kanske är det för att vi som samhälle har ett mer problematiskt förhållande till maskulinitet, och att det därför är svårare att se den subversiva potentialen i kvinnor som tar för sig av maskulinitet? Vi upplever emellertid att detta är i förändring, det har dykt upp många goda initiativ och som bidrar till att lyfta butchens status de senaste åren, och Butch Tribute har blivit väldigt väl emottagen av publiken. Både av folk som för första gången upplever att de ser någon de kan identifiera sig med på en scen, iallafall i en dansföreställning, och av folk som rätt och slätt aldrig har sett en queer, maskulin kvinna på scenen förr. Det farliga med osynliggörande är att många inte upptäcker att något har saknats förrän det plötsligt blir synligt!

Hur skulle ni beskriva butch och dess egenskaper och uttryck?
– Butch kan vara så mycket, men i föreställningen som visas på Turteatern 2-4 augusti, är det tre olika butch-uttryck som vi jobbar med på scenen. Vi har den stiliga, men avslappnade butchen i kostym som har full kontroll på situationen, som är direkt i sitt sätt och ser publiken rakt i ögonen och flörtar öppet. Vi har den konfronterande butchen som har explosiva fysiska kvaliteter och som använder sig av kraften som finns i aggression och sinne, men också i engagemang! Och vi utforskar intimitet i en butch-on-butch kärleksrelation som föregår i ett landskap av flanellskjortor.

Vilka vill ni ska komma och se den här pjäsen, och nämn en särskild person du tycker borde se den?
– Vi vill att alla som har saknat att se coola, queera, maskulina kvinnor på scenen och på film och tv, skall komma och se denna föreställning! Speciellt folk som identifierar sig med eller känner tillhörighet till butch-identitet och butch-uttryck, denna föreställning är dedikerad till er! Samtidigt tänker vi att vi tar tag i universella situationer och stämningar i denna föreställning och att den absolut är relevant och kan beröra alla slags människor. Men denna gång är det butchen som står i centrum for dessa universella, mänskliga upplevelserna, och det tycker vi är väldigt fint. Om vi skall nämna en specifik person, så vill vi nämna vår kollega Hagar Malin Hellkvist Sellén, som har jobbat med queera uttryck i dansen i många år, och har varit en stor inspiration för oss. Vi existerar inte i ett vakuum som konstnärer, vi bygger på varandras arbete!

Slutligen, vem är världens snyggaste/coolaste butch?
– Hmm… det finns väldigt många, det blir svårt att bara nämna en! Men Lea DeLaria är ju supercool i sättet hon frontar sin butchighet!

Butch Tribute, gästspel under Stockholm Pride 2023 i samarbete med Stolt Scenkonst: 2 aug kl 19.30 + pub! Boka denna föreställning för endast 100kr med koden ILOVEBUTCHES (koden fylls i på kulturbiljetter.se), 3 aug kl 19.00 och 4 aug kl 19.00. Spelas också under Stolt scenkonst-festivalen arrangerad av Dansstationen i Malmö 2 september.