Som vi rapporterade för ett par veckor sedan gick Stockholms båda auktionshus inför sina Moderna-auktioner som gick av stapeln den här veckan ut med ett högt utropspris på varsin stor oljemålning av Nils Dardel.
Bäst gick det för Bukowskis, som nådde ett så kallat klubbat pris på 4,1 miljoner för sin Dardel-juvel Turisthotellet i Rättvik. Inräknat köparprovision, moms och följeskatten droit de suite innebär det att köparen nu får betala 5, 094 miljoner kronor.
Strax därunder slutade budgivningen hos Stockholms Auktionsverk för Dardels Transibiriska expressen. Klubbat pris 4 miljoner = totalpris 4,9 miljoner.
De högsta priserna nåddes som vanligt annars för internationellt kända konstnärer. Bukowskis fick höga 10 miljoner kronor i klubbat pris (= 12,3 miljoner i slutpris) för den glada ”Långnäsa och septemberstol” av fransosen Jean Dubuffet och 8,8 miljoner för en målning av landsmannen Fernand Léger. Auktionsverket toppade Moderna-auktionen med en Wassily Kandinsky för 4,3 miljoner, (eller slutpriset 5,2 miljoner inklusive skatter och avgifter).
Överlag var det stort köparintresse på de båda auktionerna, som vardera nådde åtta noteringar över miljonen. Men som alltid blev också många av konstobjekten osålda, inte minst av konstmarknadens älskling just nu Nils Dardel.
— Vi var nöjda med att många av de målningar som vi tyckte var bra också gick bra. Men en allmän tendens som vi märkt är att Göteborgskoloristerna har tappat en del mark under ett par år nu, säger Bukowskis chefsintendent Anna-Karin Pusic.