I morgon, den 9 september, blir det dragshow på Christinateatern i Kristinehamn. Först blir det en familjevänlig show kl 18.00 och efter en liten paus blir det show inriktad till en publik över 15 år. Med dragkings som Jack Busch -Liqour, Alexander of Hellsingland, Sigmund von König, Alexander Twizt, Tore the Hillbilly och Cassius Nox Dominus.

Bakom eventet står Jenny Wellander Bergman / Liam Teasem som slagit sig ihop med Charlie Andersson, en av de nya kingsen från sommarens stora dragking-läger i Nyköping. Charlie driver ett regnbågscafé i Kristinehamn och vill etablera dragkulturen i Kristinehamn.
– Tanken är att vi ska kunna ha flera saker där uppe och inspirera mer kings uppåt landet, berättar Jenny/Liam för QX.

Till showen på Kristinateatern söktes dragkings genom online-gruppen och de som ville fick vara med. Det är kings med blandade erfarenheter, vissa mer etablerade än andra för att skapa en bredd.
– Jag har kontakter både i Stockholm, Göteborg och Malmö som ska hjälpa till att driva dragking-communityt framåt. Och om man vill vara med är det bara att höra av sig till mig. Jag vill förtydliga att vi inte håller på att skapa något som stänger ute någon. Alla kan kinga, säger Jenny/Liam och fortsätter:

–  Folk vill boka oss kings, det är bara det att de inte riktigt vet vart vi finns. Så det gäller att ta platsen och synas och på det sättet skapar vi möjligheterna till fler bokningar och att kings syns mer. Vi vill ju se till att det finns möjligheter för kings överallt och att det blir lika vanligt att boka en king som vilken annan dragartist som helst.

Hur gick lägret du anordnade i Nyköping i somras?
– Det gick helt fantastiskt bra. Det blev mer lyckat än vi ens kunde föreställa oss. Vi har hjälpt till att inspirera 25 nya kings och håller regelbunden kontakt med dem. Vi har en gemensam grupp där vi pratar ofta och ger varandra tips och så vidare. Vi kommer även skapa en till grupp online där alla som är aktiva kings kan vara med. Tanken är att hjälpa dragking-communityt att bli mer aktivt och att vi ska skapa mer möjligheter att samarbeta mellan olika ställen i Sverige. Många tycker att det är lite korkat att man hjälper till att skapa mer konkurrens med att hjälpa andra kings framåt, men jag ser det inte så. Går det bra för en king, går det bra för oss alla. Det är en helt otrolig gemenskap som vi vill sprida. Jag är oerhört tacksam till Sigmund von König, Alexander av Helsingland, Ember Raven och Teater Skaka för att de hjälpte till att skapa denna möjlighet genom lägret.

Är det skillnad på dragking konsten från när du startade, till de som startar nu? Vad inspirerar den nya generationen?
– När jag startade så hittade jag nästan ingenting om svenska dragkings så jag tror att den kanske var i en mer svacka då. Men nu dyker det upp fler och fler kings. Jag vet inte vad som inspirerar den nya generationen, men jag tror att det är ett mer och mer accepterat sätt att lära känna sig själv genom att kinga. Många som inte riktigt känner sig bekväma i sin egen kropp, sitt kön eller sin helhet kan få hjälp av att kinga. Det har verkligen hjälpt mig att hitta mig själv mera.Drag Show med mycket mer spelas på Christinateatern Kristinehamn kl 18.00 den 9 september och biljetter säljs på Eventbrite.
Liam Teasem