Elio har precis flyttat hemifrån för att leva studentlivet. Han möter nya vänner, skapar minnen och blir kär. Plötsligt tar allt slut när beskedet om att jorden ska stanna i sin rotation slår ner som en bomb. Ena halvan av planeten förloras till mörkret och den andra fastnar i en evig dag. Elio tvingas bli lantbrukare på planetens ljusa sida och får en dag beskedet att han ska ansvara för en flykting från mörkersidan…

Där har ni grundstoryn till boken ”Den längsta dagen” av debutanten Sebastian Sterner.

Grattis till debutromanen, hur kändes det att få hålla i första exemplaret av din bok?
– Surrealistiskt gånger tusen! Jag har visualiserat det ögonblicket sedan jag var 14 år och när det väl skedde var det som att hjärnan inte riktigt kunde koppla att det jag höll i min hand var samma dokument som vuxit fram på min datorskärm.

En relationsdrama blandat med science fiction beskrivs den som, hur länge har du gått och grubblat på den här berättelsen?
– Till och från sedan 2012 då jag skrev ett utkast på ett par A4-sidor. Under en skrivarkurs hösten 2014 skrev jag det första kapitlet och det var egentligen då som jag lade den faktiskta grunden till ramberättelsen. 99% av boken skrevs dock mellan 2019-2021.
 
Berätta för oss vad boken handlar om?
– Den utspelar sig i en framtid inte alltför långt fram där jorden har stannat i sin rotation och bana kring solen – ingen vet varför. Halva planeten är täckt i evig dag och den andra i evig, isig natt. Läsaren får följa huvudkaraktären Elio både före och efter instannandet när han flyttar hemifrån för att studera på högskolan och hur han sedan måste bli lantbrukare för att överleva när jorden stannar. Samtidigt tvingas han också ta hand om en flykting som heter Tim som kommer från den frusna mörker-sidan. Det är deras relation som bokens huvudsakliga intrig kretsar kring, hur Tim väcker liv till gamla känslor i Elio som han grävt ner långt, långt inom sig.
 
Din huvudkaraktär är gay, var det en självklarhet?
– Ja, det har i stort sett alltid varit en självklarhet. En av grundidéerna till boken var just ett gestalta en framtid där heteronormen rubbats (även om någon enstaka homofob nämns i boken) och personer med icke-heterosexuell läggning inte behöver gå igenom någon slags komma ut-fas.

Hur mycket du är det i Elio?
– Mycket – om du frågar min man. Frågar du mig är svaret något mindre. Elio är exempelvis otroligt musikalisk och briljerar på fiol medan det mest musikaliska med mig är att jag kan Blinka lilla stjärna på piano och älskar Singstar och karaoke. Jag är inte heller särskilt händig. Det som vi delar är väl kanske vår förbannelse för att fastna i grubblerier, även om jag nog är lite värre än Elio. En stor skillnad är att Elio inte har kämpat med att komma ut som gay, en process som tyvärr tog tid för mig.

Att jorden ska sluta rotera och stanna i sin bana, är det nåt du funderat på mycket?
– Haha, nä, jag skulle inte säga att det är något som oroar mig direkt eller som jag funderar mycket på. Jag fascineras mest av tanken på hur ett sådant scenario skulle tvinga människor att anpassa sig.

Hur mycket research har du gjort kring hela den grejen?
– Jag kan inte svara i timmar eller minuter men jag skulle ändå säga att jag har lagt ner en gedigen summa tid för att läsa på. Det finns faktiskt en del forskning kring ämnet som har letat sig in i boken. Exempelvis vad som eventuellt skulle ske med jordens magnetfält, eller hur haven skulle dras ned mot polerna osv. Men en fördel med att skriva skönlitterärt är ju att jag själv väljer hur mycket av forskningen jag vill inkludera, beroende på vilken slags historia jag vill berätta. En stor del av mystiken i berättelsen är just varför inte allt det som forskningen pekar på har inträffat.

Om boken skulle bli film, vem skulle du vilja se som Elio då?
– Någon tyckte att Timothée Chalamet skulle passa men han har redan spelat en karaktär som heter Elio så bra, plus att han inte har det rätta utseendet. Svår fråga, kanske någon doldis, en oupptäckt talang. Men om jag måste välja (och drömma stort!) had jag sagt Paul Mescal.
 
Vilka andra hbtq-författare inspireras du av?
– Det finns så många men Mats Strandberg, Adam Silvera, Becky Albertalli, Shaun David Hutchinson, Alice Oseman och vår egna Karin Boye är några av dem.

Kan du kort berätta vem du är?
– Jag arbetar som gymnasielärare i Helsingborg, undervisar främst i svenska, men bor i Malmö tillsammans med min man Robin och dotter Nora. Utöver läsning har jag ett stort filmintresse och driver sedan nästan tio år tillbaka en filmpodcast som heter Cinema Celsius med ett par kompisar.

Kan du avslöja om jorden börja rotera igen i boken?
– Den hemligheten håller jag på! Det får läsaren själva ta reda på.