Cinema Queer blir dessutom ännu mera queer då årets konferencier under invigningen är ingen mindre än dragfavoriten Imaa Queen!

Kollar man på programmet känns det mer än någonsin som en samlingsfestival med musik, fest och film, stämmer det?
– Ja absolut, det stämmer. Sedan några år tillbaka så har vi verkligen försökt bredda oss, vi har velat gå från att vara en filmfestival till en plattform för all form av queerkultur. Det känns väldigt kul att kunna presentera ett så brett program med allt från spännande performanceartister till smygpremiärer på stora internationella filmer. Det finns så oerhört mycket fantastiska queers som arbetar med kultur i Sverige men så himla få plattformar. Vi försöker att åtminstone under en vecka kunna erbjuda den plattformen.

Hur kommer det sig att ni fokat på Sydafrika denna gång?
– Det började faktiskt med vår hedersgäst Doktor Bev Palesa Ditsie. Min kollega Melissa Lindgren träffade hen på en festival i Köpenhamn och de började prata om organisering och hur viktigt det är att vi står upp för våra rättigheter i Sverige, Sydafrika eller vart vi än befinner oss. När vi valde temat Raseri kändes Bev som den självklara gästen och vill kombinera det med ett filmprogram som vi tagit fram tillsammans med Kasi 2 Kasi, CinemaQueers motsvarighet i Johannesburg.

Rage/raseri, är temat för årets festival, berätta!
– Ja, ”rage/raseri” är huvudtemat för festivalen. Bev Palesa Ditsie skriver i öppningstexten till vårt program att ”raseri är det enda rimliga svaret på den värld vi just nu lever i”. Precis så känner vi också. Det är på många sätt en så oerhört stark backlash som pågår på så många platser runt om i världen och som påverkar inte bara queers utan alla utsatta och/eller minoritetsgrupper. Från vansinniga lagändringar i USA där transpersoners rättigheter i stort sett helt utraderas, till Ugandas fruktansvärda skärpning av anti-HBTQ+ lagar till det vi ser här i Sverige just nu med angiverilagen. En sådan lag riskerar verkligen att hota HBTQ+flyktingar som redan idag är väldigt utsatta. När det ser ut som det gör så finns det helt enkelt ingen annan rimlig respons än att bli rasande och vi måste bli det ihop. Vi hyllar därför det kollektiva raseriet i årets festival.

Libanesiske Mohamad (Moe) Sabbah gästar, vad fick er att bjuda in Moe?
– Vi har i flera år haft ett samarbete med en queerfilmfestival i Libanon. Mohamad (Moe) Sabbah är en av medgrundarna till festivalen. Redan för två år sedan curerade de ett program åt oss och vi ville gärna fortsätta det här samarbetet. Det är fortfarande så att queerfilmen är väldigt vit och vi ser väldigt få filmer från den här regionen. Inför årets festival hade vi en möjlighet att be Moe bad vi honom att curera ett filmprogram åt oss och det är det vi presenterar på årets festival. Efter visningen av Rebellious Bodies  håller Mohamad (Moe) Sabbah i ett samtal med George Chamoun och Marwan Kaabour, grundaren till  Takweer, en av de största sociala media plattformarna för queer arabisk kultur. Samtalet kommer fokusera på queera arkiv,  queerhet i arkiv och arkivs rebelliska kraft.

Porren får också uppmärksamhet, berätta hur ni tänkt kring den här programpunkten?
– I år har vi faktiskt utökat vårt porrprogram, från en programpunkt till en helkväll och det beror faktiskt helt och hållet på popular demand – vår publik älskar porr! Det här är ju vår absolut sexigaste kväll som är tillbaka för tredje gången! Vi gör kvällen tillsammans med 6film och vi kan utlova en helkväll fylld av tentakelporr, samtal, performance och kortfilm. I år står regissören Lo-Fi Cherry  i fokus som kommer och presenterar japanska bondage-filmer och deltar i ett samtal med bland annat Zafira Vrba Woodski. Det finns väldigt lite plats för just porr på festivaler generellt, något som 6film arbetar aktivt med att förändra.

Dyke March och Bipoc Queers – The Lesbian Avengers Eat Fire Too-  vad händer under denna  flatkväll?
– Den här kvällen är ett samarbete mellan oss på Cinema Queer, Dyke March och Bipoc Queers. Vi visar kultklassikern The Lesbian Avengers Eat Fire Too av Su Friedrich som handlar om de som startade Dyke March i USA för snart 40 år sedan. En otroligt peppig och rolig film. Vi är även tillbaka med vår populära humorkväll där Mariconas med Yolanda Aurora Bohm Ramirez och Paloma Halén Román i spetsen leder publiken genom en kväll av dråplig standup. Den här gången har de bjudit in lite än så länge hemliga gäster men vi kan verkligen utlova en skojfrisk kväll. Kvällen avslutas sen med en stor fest på Snickeriet (Brännkyrkagatan 86) helt tillägnad alla lesbiska ikoner, de som identifierar sig som dykes går före i kön men självklart är alla välkomna.

Det blir The Indie Kiki Ball, hur föddes idén bakom detta?
– På senaste tiden så känns det verkligen som att det har hänt något med Stockholms ballroomscen. Det har blivit fler utövare på fler platser och det är verkligen något vi vill vara med och stötta. Vi har därför gått ihop med Oliwer 007 och dragit ihop The Indie Kiki Ball. Vi bjuder in alla att visa upp sin bästa cow-hen-charm och strutta ner för runwayen som en äkta cowgirrrl. När balen är slut börjar Bamba klubb med legendariska George Chamoun och Olof Dreijer. Så skaka dammet från hattarna och gör dig redo att dansa natten lång. Rodeon är officiellt öppen!