Framför en av Thielska galleriets Eugène Jansson-målningar porträtterades under onsdagen Thielska galleriets nye chef Patrik Steorn.
– Jag är glad och stolt över förtroendet att bli utnämnd till intendent och museichef för Thielska Galleriet, kommenterade han utnämningen.
– Min forskning har präglats av att se sekelskiftet med nya ögon. Detta ser jag nu fram emot att ta vidare här på Thielska Galleriet. Thielska ska präglas av öppenhet – gentemot publiken, mot omvärlden och mot samtiden. Besöket kommer i framtiden att stå i centrum på Thielska Galleriet. Vi kommer att arbeta med samlingen, utställningar och olika sorters aktiviteter och verksamheter, för att göra Thielska till en levande plats dit man vill komma tillbaka för inspiration, reflektion och fördjupning.
Steorn har synts i bland annat Pride-sammanhang då han haft queera visningar av Nationalmuseets samlingar. Han har även skrivit avhandlingen Nakna Män. Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915 och har som sin specialitet sekelskifteskonst och visuell kultur.
Thielska galleriet har under de senaste två åren haft fyra chefer innan Steorn. Bilden av Galleriet har präglats av interna konflikter och ekonomiska problem. 2014 kommer Thielska att få ett extra anslag i kulturbudgeten för att reda ut ekonomin.
Steorn, idag 42 år, tillträder tjänsten i januari 2014.