Grattis till framgångarna Marcus, dina böcker Dina färger var blå och Där du en gång gick gör succé, berätta hur många gånger har du fått nypa dig i armen?
– Stort tack! Jag nyper mig konstant känns det som….
Kan du inte ge oss lite skrytfakta så folk fattar hur bra det går… 
– Mina böcker har sålt bra och är sålda till flera länder, bland annat till Tyskland vilket känns stort. Jag är varit nominerad till priser så som Adlibrispriset, Storytel Awards och jag vann Årets Feelgood 2021.
Lite mer tack… 
– Sen är det ju detta med att jag fått ett rum döpt efter mig på Vadstena bibliotek. Deras skönlitterära avdelning heter numera ”Marcus Jarl-salen”. Att få denna ära i sin egen hemstad är nästan för stort att ta in.
Du frilansade för QX under flera år, något särskilt du minns? 
– Åh, jag fick göra så mycket roligt, men om jag måste välja något är det nog ”LA i Britneys fotspår” när jag besökte olika ikoniska Britney-platser, bland annat gymnastiksalen där videon till Baby one more time spelades in. Men när jag intervjuade Nick Jonas på Grand Hotell här i Stockholm och pratade om hans håriga armhålor är en milstolpe i min skrivkarriär. Haha.
Nu är du aktuell med boken Om en syster, berätta. 
– Det är en laddad roman om hatkärlek, syskonrelationer och konsekvenser av tystnadsplikt. Jag är sjukt peppad!
Din första bok, Tusen bitar var ju väldigt hbtq då den handlade om en homofob som fick ett nytt hjärta som visade sig kom från en hbtq-person. Hur hbtq är dina senaste tre romaner? Finns det något hbtq alls?
– Jag försöker alltid få in hbtq-vinklar i mina böcker även om det inte är temat. Det är viktigt för mig. Till exempel i ”Där du en gång gick” är två av sidokaraktärerna hbtq.
Finns det en chans att du kommer skriva en roman som har en tydlig hbtq-historia? 
– Absolut! Det är mer när än om. Jag har en bok jag vill skriva med ett tydligt gay-tema som jag pratat med min förläggare om. Den har legat och marinerats inom mig ett tag. Jag ska bara skriva klart min nästa roman först. Men den kommer, jag lovar.
Privat är du tillsammans med Matthew från USA sedan fem år tillbaka, hur träffades ni?
– Jag skulle vilja svara något superromantiskt men vi träffades som alla andra genom en dejtingapp.
Har han läst dina böcker eller får han vänta tills de översatts till engelska?
– Han får vänta tills de översätts i sin helhet då hans svenska är begränsad. Men han är väldigt involverad i den kreativa processen och vi pratar mycket om handling och sånt. Så om du frågar honom, så skulle han säga att han kan böckerna utantill. Haha.
Hur ser hösten ut för dig? Du har ju faktiskt även ”ett riktigt jobb” vid sidan om skrivandet…
– Jag jobbar fortfarande deltid på neonatalen. Annars ska jag skriva klart bok fem, åka en sväng till Norge för bokevent och sedan är det alltid fullt upp inför Bokmässan.
Lycka till Marcus – och du, till sist… Jag vet att du är ett stort Britney Spears-fan, när kommer hon med något nytt material?
– Musikmässigt vet man aldrig med Brittan. Men hon släpper ju sina memoarer i oktober. Är det höstens största popkulturella happening?
I min (kanske subjektiva) värld. Ja.