När rabbin David Lazar 2010 kom till Stockholm för en tjänst vid Stora Synagogan var församlingen beredd på att det skulle bli förändringar. Men i takt med Lazars stora engagemang för hbt-samhället, den interreligiösa dialogen och hans utåtriktade profil uppstod en splittring inom församlingen i synen på honom.
Årets hetero, som QX läsare utsåg honom till vid Gaygalan 2012, fick inte sitt förordnande som rabbin förlängt efter tre års prövotid och idag stor Stora Synagogan utan rabbin medan han själv är verksam dels vid Fryshuset och dels i den nya verksamheten i Oberoende minjan.
Under några år har filmaren Irene Lopez följt Lazar och talat med församlingens medlemmar om synen på honom som rabbin. Materialet är filmat, men behöver nu klippas ihop och efterarbetas. Lopes och medproducenterna Stefan Henriksson liksom Samuel Sjöblom har via projektstödsajten Kickstarter vänt sig till allmänheten för att hitta 20 000 dollar till arbetet. Hittills har man fått in nära 5 000 dollar och nu är det nio dagar kvar att få ihop resten.
– Det är en viktig film som handlar om förändringsprocesser, tolerans och hur det är att komma till Sverige. Men det handlar också om hur det går när man inte får med sig alla på de idéer som man vill förändra, skriver Samuel Sjöblom till QX med en förhoppning om att personer inom hbt-världen skall vara villiga att stötta filmprojektet


Läs mer om projektet på Kickstarter.com

The New Rabbi – Trailer from Stefan Henriksson Films on Vimeo.