I början av oktober kom Ingela Hofstens biografi ”Swing it, Kai” om Kai Gullmar ut på Romanus & Sellings förlag. En i raden av viktiga böcker om den svenska queer-historien.

Gurli Bergström hette Kai när hon föddes i Sundsvall den 2 april 1905. En modig kvinna som med sin framgång som en folkkär kompositör kände att hon kunde leva öppet i samkönade relationer redan innan lagförbudet avskaffades 1944 och vågade klä sig så som många inte ansåg tillbörligt för en kvinna.

Såklart levde hon i en skyddad verklighet med den för sin tid öppna queera gemenskapen i Sverige. Hon jobbade med Jules Sylvain, skrev för Karl Gerhards och Gustav Wallys revyer och Ulla Billquists röst, stod nära Gustav Wally. En tid som nyligen lyfts av Elisabeth Ohlson i pjäsen Ulla & Zarah och 2018 i SvT-dokumentären Swing it, Kai Gullmar, swing it. Även om hon inte, som det går att göra idag, talade öppet om sina relationer i media så dolde hon inte i sitt arbetsliv sin personlighet och sina relationer och mot slutet av sitt liv talade hon öppet om kärleken till Rita Rosenberg.

När hon avled i mars 1982 vardet just Rita som stod först i dödsannonsen, prydd med en not. Till begravningen kom såklart alla hennes medarbetare och vänner från det svenska musik- och nöjeslivet och, vilket underbart nog tagits med i Hofstens biografi, så skrev Barbro Alving ett kort referat från begravningsakten till DN med den så rörande texten om hur organisten spelade Kai Gullmars ”Jag har en liten melodi” medan begravningsgästerna lämnade.

Kai Gullmars liv är ett uppmuntrande bevis för hur det fungerat att leva som lesbisk trots samhällets förakt. Luftfickor finns överallt i samhället och periodvis var Stockholm en av de få för sin tid någotsånär fria städerna i Europa. Och Kai Gullmar, liksom Jules Sylvain, är bevis för att detta med Schlager, idag älskad av både bögar och flator, i själva sin skapelse är en queer konstform!

För vad säger man om tidlösa slagdängor som ”Swing it magistern”, ”Med dej i mina armar” och ”Uti Rio De Janeiro”, nog fanken är det både käckt, tramsigt och väldigt queert!