Bobby, vi såg filmen om dig, nu har det blivit en bok, berätta?
– Boken tar upp allt som inte fick plats i den ursprungliga 58-minuters långfilmen. Den kastar ljus över de mest gripande och tidigare okända ögonblicken i mitt liv. Hur många böcker liknande min finns på marknaden i Sverige – med den bakgrunden att leva i en icke-vit miljö där normen är att vara straight och kärnfamiljen helig? Jag kan inte hitta någon, vilket verkar vara fallet även för de skolor och lärare vi har mött och pratat med. När jag på Augustgalan fick äran att läsa motiveringen för boken ”Himlabrand”, så önskade jag att en sådan bok hade funnits när jag växte upp. Så därför behövs denna bok, speciellt i områden där homosexualitet är tabu.
Det här min resa och mina upplevelser som gaykille i en intolerant miljö, men det kunde vara någon annan du känner som lider i det tysta.

Vilken reaktion blev det efter filmen?
– Det strömmade in meddelandena från alla möjliga håll, från människor som kände igen sig i min berättelse. Därför kände jag att det var min plikt att skriva denna bok, att nå ut till fler ”Bobbys” där ute. Att pappa var med i filmen gjorde att vi tystade alla elaka tungor, och jag och pappa har försonats och kan gå på bröllop och fester utan att han skäms för mig.

Om du får ge boken till en person, som du vill ska sa den, vem väljer du då?
– Oj, du vet att jag skulle vilja ge boken till hundratals, jag vill ge den till tre personer som jag har stor respekt för och som gör bra skillnad för hbt-personer: Påven, Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.
– En fjärde person som bör läsa den och lära sig något av den är Jimmie Åkesson

I boken nämner du heder och tystnadskultur och dubbla bördor. Berätta.
– Att vara homosexuell i ett samhälle där hederskultur och tystnadskultur regerar är en särskild prövning. För mig var det dubbla bördor att bära. Först, trycket från hederskulturen att följa normerna och dölja min sanning. Sedan, trycket från tystnadskulturen att inte våga vara öppen om min sexualitet. Tystnadskulturen är den röst som viskade i mitt öra, ”håll tyst,” ”du kommer skapa skandal,” ”du kommer bli stämplad.” Jag var fånge av min egen rädsla för att tala min sanning, för att vara mig själv öppet. Tystnadskulturen har gjort att flera lever i ett äktenskap där de lider i det tysta och i en låtsasvärld.

Hur kommer det sig att du hade din bokrelease i en kyrka?
– Det här var inte bara en vanlig bokrelease där man minglar en stund och sedan går hem. Nej, detta var en hyllning till modet, till att stå upp för det som är rätt och till att låta varje röst bli hörd.

”Who the fuck is Bobby” finns ute nu. Här i QX Shop