Strax innan jul utsågs skådespelaren Razmus Nyström till mottagare av Såstaholms Film- & Scenkonstpris för 2023. Och i helgen hölls kalas för honom på det tidigare hemmet för pensionerade skådespelare.

Just detta boende kallades Höstsol efter att Teaterförbundet förvärvat Såsta Gård och drev det till 1979, är orsaken till att ett pris nu delas ut årligen. Prisets namn helt utläst lyder, Såstaholms Film- & Scenkonstpris till minne av Pensionat Höstsol.

Syftet med priset, där en summa om 50 000 kronor ingår, är att främja ”en ung, lysande film- och scenkonstnärs fortsatta utveckling”.

Valet som juryn gjorde för 2023 motiveras med att Razmus Nyström ”har förmågan att skapa en legering av det starka och kraftfulla med det naket hudlösa. Han tillhör en ung generation skådespelare som förstår att förvalta kunskap och tradition på bästa sätt, i föreställningarna ’Arv’ på Dramaten och ’I kroppen min’ på Kulturhuset Stadsteatern/Riksteatern. En unik blandning av förtvivlan och euforiskt mod!

Priset delades ut i helgen med ett galakalas på Såstaholm strax norr om Täby.

Nyström har gjort stor succé bland annat med sin instats i mastodontverket om hiv/aids, Arv. Föreställningarna under 2023 såldes helt slut och de extraföreställningar som spelas i höst såldes även de slut i et nafs. Tidigare har Razmus Nyström även spelat i den förstag stora teateruppsättningen om hiv/aids-tiden, Angels in America.

I somras kunde vi se honom i Parkteaterns ”I Kroppen min”, baserad på Kristian Gidlunds texter. När Nyström och kollegan Per Öhagen under namnet HBTQUL, uppklädda i vackra krinoliner, visade runt i Dramaten för barn  blev det stor succé för alla förutom draghatarna på extremhögerflanken.

I vår spelar han i ”77 meddelanden till framtiden” på Dramaten och nu i februari och mars spelar han i Lisaboa Houbrechts uppsättning av ”Yerma” där den spanske dramatikern och poeten Frederico Garcia Lorca, som skrivit pjäsen, också får en central roll.