Idag lördag öppnas på Moderna Museet den första separatuställningen av amerikanska konstnären Vaginal Davies. En samling av hennes arbeten från den queera punkscen hon var med att starta i Los Angeles på 80-talet och fram till idag, sedan 2005 verksam i Berlin och där en central queer aktör. Som konstnär har hon länge arbetat med och inom scenen ”homocore” som kritiserat och parodierat såväl en mainstream gay normativitet som heterosexuell dominans inom punken.

Moderna museet sammanfattar hennes konstnärliga gärning med uppräkningen ”författare, prisbelönt blacktris, bildkonstnär, drag-terrorist, hyllad film- och dokumentärskapare, kultfigur, internationell superstjärna, språkrör, skvallerjournalist, inflytelserik societetsmänniska, performancekonstnär, undervisare, nedtecknare av fiktiva (själv)biografier och motkulturell nydanare.

Utställning som pågår fram till och oktober har döpts till Magnificent Product och består av tre installationer där hennes historia iscensätts. Konst, som Moderna Museet kallar ”eett hem för alla som känner sig annorlunda”.

– Allt som är kulturellt fascinerande och intressant i underhållningsvärlden har sitt ursprung i den svarta queera skymningsvärlden, för att sedan anpassas av den svarta heteropopulationen och sedan införlivas i den dominerande kulturen eller populärkulturen, förklarar Vagnial Davies inför öppningen av utställningen. I en av salarna visas hennes tidiga filmer från punkkonserter och nattklubbsevent under 90-talet. Den andar installationen, ”HAG – small, contemporary, haggard” visas några av hennes målningar och skulpturer och i det tredje rummet visas den tredje installationen, ”The Wicked Pavillion”,tas vi med in i ett sovrum.

Utöver utställningen på Moderna Museet är även Nationalmuseum, Index, Accelerator vid Stockholms Universitet, Tensta Konsthall och Moderna Dansteatern platser där Vaginal Davis arbeten kommer visas under olika perioder fram till i höst.

På Nationalmuseum, i gamla biblioteket, öppnar redan på fredagen installationen ”Vaginal Davis: Naked on my Ozgoad or: Fausthaus – Anal Deep Throat” med flera verk av Vaginal Davies. ”På de turkosa väggarna i salen bredvid Gamla biblioteket möter Vaginal Davis porträtt museets 1800-talsmåleri och skapar en dynamisk bro över tid och rum”.

Gitte Ørskou, Moderna Museets överintendent, säger om den stora satsningen på Vagnial Davies konstnärsskap att det är en del av museets ”långa historia av att visa konst som tänjer på gränserna” och konstaterar att museet sedan start varit en arena där just den amerikanska konstscenen getts ett stort utrymme.

Detta understryks kanske extra av att denna den första separatutställningen fått uppbackning av The Andy Warhol Foundation for Visual Arts. En stiftelse som bevarar en av de amerikaners konstnärskap som även fick stort utrymme på just Moderna Museet under legenden Pontus Hulténs tid.

Hennes namn är en hyllning den amerikanska feministen och svarta politiska aktivisten Angela Davies.