Jorma Toivonen, även kallad Erotik-Jorma, har samlat på erotiska föremål sedan 80-talet. Hans trädgård och röda villa i Bagarmossen har blivit internationellt känd för sin erotiska utsmyckning. En gång per år bjuder han in besökare att ta del av hans alldeles egna sexutställning gratis – i protest mot att politikerna inte satsar på ett sexmuseum i staden.
– Jag har norra Europas största samling av erotik. Under dessa år har jag samarbetat med museer, forskare och andra entusiaster. Senast förra veckan lånade jag ut lite erotiska prylar till SLM Stockholm.

Vanligtvis ställer Jorma ut sexleksaker, nakenbilder, porrtidningar och till och med… könshår. Men i år blir det ett helt nytt tema.
– Den här gången handlar det inte om sex. Jag ställer ut foton som skildrar gaylivet under 1985-1990-talet.

Hur föddes idén att ställa ut hbtqi+ fotografier?
– För åtta år sedan gick proffsfotografen och min nära vän Hans Andersson bort. Jag ärvde en massa bilder, men på grund av platsbristen hemma hamnade mycket på vinden. Jag hade glömt bort dem, men i våras när jag städade snubblade jag över fotografierna och blev återigen påmind, säger Jorma och fortsätter:
– Jag kommer att ställa ut 150 av hans svartvita foton av gaypar, gayklubbar, Pride, aids och så vidare. Det är inga knullbilder utan fina bilder där hbtqi+ personer smeker varandra eller bara umgås.

Hur skulle du beskriva utställningen?
– Känslosam. Det är ju lite av en minnesutställning för Hans. Även bilderna är sentimentala. Det finns väl någon enstaka bild på någon kuk (skrattar), men majoriteten av bilderna är bara fina.

Vilka borde komma och kolla?
– De som har jobbat eller jobbar med Pride. Även de som är intresserade av hbtqi+ historia i Stockholm. Äldre besökare kan hitta gamla kompisar på bilderna och unga kan få en inblick i historien, säger Jorma och fortsätter:
– Jag tar ingen entréavgift för utställningen utan det här är min hobby. Jag gör det för att glädja andra – så kom och titta!

Utställningen håller öppet mellan den 6-8 juni kl. 13:00-17:00 på Riksrådsvägen 15 i Skarpnäck.