I början på november flydde jag från höstdepressionen till Paris för att förlora min oskuld. Eller ja, min Paris-”oskuld”. Den här 27-åriga QX praktikanten hade nämligen aldrig doppat tårna i Paris charmigt skräpiga gator eller i Paris ballroom-scen. Och jag menar inte ballroom som i rumba och let’s dance utan jag syftar på ”subkulturen” där dansen voguing förkommer. Utöver att sitta på QX redaktion och sträva efter en journalistexamen, är jag med i det svenska ballroom-communityt.

Men låt oss backa bandet till en oskyldigare tid där jag inte visste hur en Eiffeltorns-formad dildo såg ut och där jag ännu inte hade tävlat at a ball in Paris.

Året var 2019 när jag efter en tids nyfikenhet på ballroom googlade fram en vogue-danskurs med finska Silva Poutanen på Balettakademin. Inte visste jag då att jag fem år senare skulle kalla henne för ”mother”, ingå i ett ballroom-house, och att hon skulle uppmana mig att tävla i de skräckinjagande ballroomtävlingarna i Paris. Ballroom tas på blodigt allvar där. Det är hård konkurrens, drama och glamour. Netflix-serien Pose, fångar andan rätt så korrekt.

Personligen tycker jag ballroom-communityt här i Sverige är lite mildare och mjukare. Lite mer gräddglass med vaniljsmak.

Amanda Angels (SWE) gör sig redo för att tävla i sin kategori "Nails Done"

Paris var som att få en käftsmäll på kinden samtidigt som det kändes lite skönt. Jag känner redan ett tjockare lager av skinn på näsan efter helgen där jag även spenderat allt för mycket pengar på franska souvenirer och croissanter. Plot twist, croissanterna smakar exakt som de på Pressbyrån, som mina kära ”ballroom-syskon” sa under en inte så billig frukost på ett café.

Jag åkte till Paris med huset jag är med i, ”The Legendary Kiki House of Angels”. I Sverige är vi en grupp på åtta personer. Vi delar inte samma DNA men biologin är bortglömd här, jag brukar säga att de är min andra familj. Vi brukar äta julmiddag ihop och fira varandras skolavslutningar. Och nu bemötte vi tillsammans Paris förväntansfullt.

Det är viktigt att heja för att visa stöd för den som tävlar. Fotograf: Janelool

Jag har tävlat, andats och levt i ballroom under nästan fem år och jag har aldrig blivit matad med så mycket kreativitet och attityd som jag fick i Paris. Vi närvarade på två event och det bjöds på extravaganta handgjorda klädesplagg, kaxiga catwalks och dramatiskt voguing. Eventen utgörs av tävlingar som kallas balls i plural och ball i singular på engelska. Dessa kan ta allt från sex timmar till nästan tolv. Det som avgör längden på en ball är antalet kategorier en kan tävla inom och antalet deltagare som tävlar. Ju glammigare pris, desto fler deltagare. En gång sponsrade Rihanna kategorin Face, som går ut på att visa hur vacker man är, med 100 000 kr som pris. Någon dag hade man ju velat kamma hem ett sådan vinst.

Samantha Angels (SWE) brukar tävla i kategorin "vouge femme" där man också kan vinna pengar.

Från början är ballroom en subkultur och ett community, av och för svarta och latinamerikanska transkvinnor. Men med tiden har andra queera individer anslutit sig och adopterats av house mothers och fathers. Dessa houses grundades vanligtvis av redan etablerade personer i ballroom som tog sig an yngre queera personer som kastats ut på gatan av biologiska föräldrar. Man bildade familjer och arrangerade tävlingar där houses tävlade i olika kategorier. En anledning till att ballroom idag har kommersialiserats och blivit virala klipp på sociala medier eller synts i filmer och tv-serier, är artister som använt voguing i sina projekt. Typ som Madonna i musikvideon för låten Vouge och Beyonce i Renaissance-plattan och på konserten här i Stockholm. De svenska ballroom-profilerna Inxi, Demba och Samara delade scen med Queen B under spelningen sommaren 2023. En annan anledning kan också vara artisters ökade intresse och engagemang. Sam Smith och Rosalia har stått i publiken på en ball i New York och här i Sverige såg jag snabba-cash Evin Ahmad stå lite försiktig bland publiken på Silvas egna ball The Bawdy Yawdy part 2 inne i Värmeverket i Bredäng.

Hunter Angels (SWE) var en av de som tävlade på Bawdy Yawdy i kategorin "vouge femme". Denna gången i Paris.

Men tillbaka till nutiden. Den gråa förmiddagen på söndagen i början på halloween-månaden spenderades i stress. Att sminka sig och sätta på löshår tar sin tid och noga måste man vara. Men trots en märkbar sömnbrist fanns det en spänning i luften i vardagsrummet på vår Airbnb. Snart skulle vi förvandlas till våra alter egon som vi inte alltid får vara i ”verkliga” livet. Det var på gränsen att vi inte kom i tid till The Trilogy Kiki Ball av Vini Revlon Angels i kulturcentret Le Gaîté Lyrique. Och jag blev lite tårögd när vi kom fram till byggnaden. Sedan jag började med ballroom har jag velat sätta min fot i den ökända ballroomlokalen man ser på många TikTok- och Youtubeklipp. Temat för dagens ball var, i en gedigen halloween anda, vampyr, häxa och varulv.

Yanou Angels (FR) tävlar i kategorin "Shady Runway". Han har på sig slipsar i transflaggans alla färger.

Klädda som Hogwarts elever i slipsar, naglar och knästrumpor i transflaggans alla färger, marscherade alla ”angels” in i lokalen. Meningen var att trotsa Harry Potter författaren JK Rowlings transfobiska uttalanden. Så i mina djävulskt smärtsamma klackar och långa naglar tävlade jag i min kategori, handperformance. Kategorin handlar om att röra händerna rytmiskt till musik och berätta en slags historia. Tänk charader, om det gick till snabbare. Jag berättade sagan om hur jag vill krossa transfobin som spridit sig. Ballroom är trots allt ett politiskt utrymme. Ett utrymme för minoriteter och specifikt icke-vita transkvinnor. Här ska det gå att uttrycka sig själv och leva sin sanning nästan gränslöst. Jag tror inte att jag behöver utveckla varför ett sådant utrymme fortfarande behövs idag, speciellt när en viss person nyligen blev vald till president.

Jag kan nu i efterhand säga att kroppen är fortsatt sliten men hjärtat är mäkta varmt. Det var definitivt inte sista gången jag besöker Paris. Hon tog min oskuld med charm, dominans och elegans.

Juste, hon bad mig påminna om en sak. Det existerar inget inom ballroom som heter deathdrop. Det du syftar på heter dip. Period.

Från vänster: Teddy Angels (NO), Amanda Angels och Lola Angels/Shalmy Cairo (SWE)

Angels-medlemmarna i bilderna är bosatta i olika länder i Europa. Gruppen från Sverige syns inte i sin helhet.