På lördag är det vernissage på Strandvägen för nya verk av konstnären Per Ölund. En konstnär som sedan 80-talet bland annat arbetat med gay och queera bilder och skulpturer.
I gaymedia syntes Per Ölund redan 1983 där ett av hans collage prydde omslaget på tidningen Magasin Gay. Året innan hade han, efter avslutade studier vid Kungliga Konstakademin, sin första separatutställning på Galleri H i Stockholm. I collagen som trycktes i Magasin Gay finns fallosar och studier av manlighet och gayerotik med som inslag.
Och just det kommer vi få se prov av på utställningen hos Galeri Helene på Strandvägen.
Bland masker och huvuden formade av olika material ställs även stora fallosar ut.
Fallosar som är ett resultat av Ölunds beräkningar över hur Tom of Finland-männens kukar skulle se ut om de var verkliga.
– Beräkningarna av kukmåtten på Tom of Finlands hunkar är gjorda efter höjder på motorcyklar med flera objekt, så att jag fått ett hum om männens längd, och därmed ett mått på deras lår och mage, och därmed ett mått på deras kukar, berättar Per Ölund och kommer fram till att kuklängden varierar, i snitt mellan 27 och upp till 40 cm.
– Men de finns betydligt längre i de mer skämtsamma teckningarna. Och omkretsen bör vara mellan 18- och 22 cm, säger han och konstaterar: ”Härligt komplexgivande!”
– Dom här arbetena har jag gjort inte så mycket för att ära Tom of Finland, även om jag har stor beundran för honom, utan för att föra in kuken i finrummet.
– Jag tycker att kuken bör hyllas och inte korsfästas. Sperma är vackert. En kuk som sprutar sperma är skitsnyggt! I andra kulturer hyllas mannens lem, eller har hyllats, och man skäms inte över att vara kukbärare.
Hyllandet av kuken, som Ölund beskriver ha blivit närmast demoniserad, handlar också om en reaktion på hur sexualitet blivit allt mer tabu i vår tid.
– Vi har gått in i ett samhälle där vi på våra arbeten förväntas var icke-sexuella, och där till och med en blick kan tolkas som en ”kränkning”, säger Ölund.
Masker och huvuden, som kompletterar ”Size according to Tom”, för tankarna till magisk kult och presenteras på hans hemsida. Några av dem kommer vi även få se på utställningen som pågår till den 28 mars.

”Size according to Tom: Hey God how are you today?” (Kors med phallus klätt i läder från u-båtsbyxor från andra världskriget.)