Som sig bör finns ett brett utbud av Gösta Adrian-Nilsson, GAN, när såväl Bukowskis som Auktionsverket visar de moderna verk som går under klubban nästa vecka.
Kronan på auktionerna är tveklöst ”Sjömän i Gröna Lunds Tivoli II”. Den hänger nu på Bukowskis och har ett utropspris på 5 – 7 miljoner vilket gör att den kan komma att kosta köparen nära 10 miljoner.
Men har man pengarna, bryr sig om svensk konst i allmänhet och har en känsla för denna fantastiska och för sin tid osannolikt modiga konstnärs homoerotiska lustar i synnerhet, så är det tveklöst att slå till nu!
Gösta Adrian-Nilsson är måhända något överprisad med tanke på att hans konst främst har den svenska, något begränsade, marknaden att växa på. Samtidigt har hans verk stadigt ökat i pris de senaste decennierna. Vem vet var det slutar!
För vanliga dödliga är de moderna auktionerna på höst och vår ett eldorado i just GAN. Ta chansen att se en del av den svenska homo-historiens giganter! Och ja – det finns billigare verk för de som inte lever la dolce vita varje sekund.

Isaac Grünewald, porträtt av Herman Wildenvey

Moderna auktioner betyder även ett bar utbud av Madeleine Pyk och på Bukowskis finns ett oerhört spännande porträtt gjort av Isaac Grünewald föreställande den norske poeten Herman Wildenvey. Här märks att Isaacs barnbarn Bernhard Grünewalds tolkning av sin farfars homosensuella konst har bäring!

Owe Zerge, Violinisten

Auktionsverket som har såväl flera GAN som Pyk finns också ett verk av den svenske konstnären Owe Zerge, född 1894. Violinisten har ett utrop på 25 – 30 000 kronor, blyerts på papper. Fantastisk teknik och en enormt intressant konstnär. Googla på hans namn och du får upp en mängd homoerotiska bilder. Fler som på grund av modellernas unga ålder inte passerar idag, men också ännu ett vittnesmål om en oerhört spännande homosensuell kulturhistoria i Sverige.
Visning inför auktionerna nu i helgen. Missa inte!