”Det har varit en galen höst”

Ekman får priset för skapandet av dansföreställningen Midsommarnattsdröm med motiveringen:

”Ett underbart och inlevelserikt djupdyk i det svenska midsommarfirandet. En paradisisk dröm av hö och kärlek som han generöst delar med publiken. Allt är rörelse, kropp, tanke och längtan – ständigt överraskande”

För dem som inte känner till den här uppsättningen av Midsommarnattsdröm, vad kan du berätta?
– Det handlar om det svenska Midsommarfirandet, det är ett gäng som träffas och de blir packade, det är väldigt svenskt man känner nog igen sig ganska mycket, säger Alexander.

Hur känns det att ha tagit hem det här priset?
– Det är fantastiskt, det har varit lite galet den här hösten, jag har fått tre stora priser. Jag hade aldrig kunnat tro att ett pris spelade någon roll, men det är verkligen en uppmuntran.

– Därför har jag bestämt att jag ska dela ut ett pris själv till en skapare, från och med 2016, ett uppmuntrande-pris, jag har inte riktigt spånat ut allt än, men det ska inte bli pengar, utan mer en staty. Som en slags påminnelse när man är på nästa skapelseprocess.

Utöver äran får du även 50 000 kronor, hur ska du spendera pengarna?
– Jag håller på att jobba på en film och jag vill jobba mer med film i framtiden. Så pengarna ska generera mer konst.

Vad har du för projekt framför dig?
– Jag har gjort en musikvideo just nu och mer musikvideos vore kul, det är ett roligt format. Sedan har jag ett stort scenverk i Tyskland framför mig som har premiär i mars, den heter Cow.

Vinnaren till Såstaholmspriset utses av en jury bestående av representanter från Teaterförbundet, Skånes Dansteater, Svenska Filminstitutet och Svenska dagbladet.