En stor del av den finländske konstnären Tom of Finlands (Tuoko Laaksonen) verk har försvunnit genom åren. Ofta anges dessa som saknade.
Men bilden ”The Picnic for Morgan” blev i den stora Tom of Finland XXL-boken från Taschen Verlag omnämnd som en av de få där man ”vet” att bilden verkligen förstörts.
Bilden är ett beställningsverk av modellen själv där han bad om en bild där han sitter omgiven av ”Tom’s män”. I Tom of Finland XXL, med Diane Hanson som redaktör, berättas att när mannen avled i sviterna av aids, så slängde hans mamma bort bilden.
Men så dök den upp i auktionen på KC Auction Company. Auktionshuset klubbade en samling från den Chicago-baserade samlaren och inredningsarkitekten David Hood. Efter hans bortgång valde hans barn att sälja ut en stor del av samlingen. Förutom Tom of Finland-verket, fanns även två bilder av den brittiske gaykonstnären Nigel Kent liksom flera signerade affischer av Keith Haring utöver en rad andra konstföremål liksom tidnings- och affischsamlingar med gay- och BDSM-motiv.

Den försvunna Tom of Finland-bilden, The Picnic for Morgan, såldes på tisdagsnatten på auktion i USA

Medan Nigel Kents två original gick för skandalösa 300 dollar blev det rejäl huggsexa om det nu upphittade Tom of Finland-verket. Under de tre sista timmarna budades det upp från 6 450 dollar till att slutligen gå för 22 769,50 (ca 195 000 svenska kronor i dagens avistakurs).
Till QX berättar auktionshusets Jason Roske att verket ”definitivt är ett original”.
”Jag har talat med bägge barnen. De berättar att de minns att de pratat med sin far om detta verk. Han berättade att det nog var ganska värdefullt, men inget mer än det.
I boken (Tom of Finland XXL, reds anm.) sägs att Morgan bodde i en borätt (condo). Ofta när saker ”slängs” i borätter tar andra boende, och även personal i boendet, hand om det som slängs iväg. Jag är ganska säker på att det är vad som hände med detta verk.”
Ännu ett av Tom of Finlands många ”försvunna” verk som nu dyker upp ett efter ett i takt med att hans popularitet ökat och priserna på hans verk går upp.

Här kan du se allt som gick under klubban i natt.