– Så fort ordet ”bög” sas kom det kräkljud och skratt, skrev skådespelaren Mattias Brunn i ett inlägg på Facebook. De åtta elever som gjort sig skyldiga till beteendet kommer få skriftliga varningar.
Det skulle ha varit det sista uppträdandet med teaterföreställningen ”Männen med rosa triangel” efter en tre månader lång Sverigeturné. Men Mattias Brunn valde att avbryta föreställningen efter att vissa i publiken, som bestod av gymnasieelever, hånat deras utseenden och gjorde kräkljud när de sa ordet bög.
– Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa, eller de som lyssnade, genom ständiga underkännanden och kränkningar, skrev Brunn i det hyllade inlägget.

Gymnasiechefen i Eslöv, Johan Holmqvist berättar i en kommentar till Skånska Dagbladet att det rör sig om åtta personer som inte haft vett att uppföra sig.
– De har varken kunnat ta till sig budskapet i föreställningen eller de tillsägelser som de fick. Det kommer att bli en skriftlig varning för var och en av dem, de och deras föräldrar kommet att kallas till samtal på skolan och vi kommer att vara mycket tydliga med att vi inte accepterar att man beter sig såhär.

I Bergasgymnasiets likabehandlingsplan är det första målet att ha en trygg och trivsam skolmiljö. Där står det att ingen ska utsättas för kränkande behandling, diskriminering, eller för trakasserier på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning.
Till SKD berättar Holmqvist att många elever skämdes otroligt mycket för sina skolkamraters beteende.
– Det är flera som delar skolans värderingar i den här frågan, men det är uppenbart att vi har mycket kvar att jobba med.
Gymnasiechefen kommer att be om ursäkt till Riksteatern för händelsen och berätta hur besvikna de är på beteendet från ungdomarna.
– Skådespelarna gjorde rätt när de valde att avbryta, det var en viktig markering.