– Jag får nog aldrig en medalj från Kungen, men för mig är det här det finaste priset, säger Elisabeth Ohlson Wallin till QX.
I samband med Candlelight Memorial Day delar Hiv-Sverige ut priset Heders-Red Ribbon för att hylla Ohlson Wallin. I motiveringen skriver de att hon ”med sin kontroversiella, starkt unika och visionära bildkonst förmedlat ett ställningstagande för hiv, och till förmån för personer som lever med hiv, på ett sätt som ingen annan har gjort.
När QX når henne på telefon för att gratulera har hon precis klätt på sig fin-skjortan.
– Det är väldigt hedersamt, jag trodde jag var bortglömd. Det känns som ett pris även till dem som jag förlorat. Hela mitt konstnärskap började när hiv och aids slog ner som en bomb på 80-talet. Det som vi alla gick igenom på den tiden, alla vänner som jag förlorade var vad som gjorde mig till konstnär.
Vad tänkte du när du först fick reda på att det blev du som skulle få priset?
– Det var som en värme som gick igenom min kropp, jag har alltid brunnit för de här frågorna. När hiv och aids började var det som en vändpunkt i mitt liv som gjorde mig till en kämpe. Innan var jag bara fotograf, det förändrade hela mig.
Hur kommer du ta med dig den här utmärkelsen i ditt fortsatta arbete?
– Jag kommer ha min Ribbon på och tänka ”det var här det började, glöm inte det Elisabeth”. Det är som att jag har fått ny kraft. Det kan hända när man åldras att man slutar våga. Det här kommer ge mig enorm energi att fortsätta och att orka. Utmärkelsen kommer jag ha på mig när jag ska bort på de finaste festerna.
Hur firar du ikväll?
– Jag hade inte tänkt på att jag borde fira, det kanske är det som händer när man åldras, man glömmer bort. Jag ska ringa Aleksa Lundberg, som jag gör en pjäs ihop med, och fråga om hon vill fira med mig.Elisabeth Ohlson Wallin är även aktuell i samband med Spring Pride nu i helgen då hennes fotoutställning Ecce Homo för första gången visas i sin helhet i en kyrka.