Premiär idag för Orange säsong 4

– QX har träffat dem i Berlin

Det är strålande väder i Berlin på Sveriges nationaldag. Och kanske vill Berlins karga historia och stadsbild denna dag istället visa upp sitt vackraste jag för tv-världens hetaste stjärnor som är på promotion besök. Själv är jag på plats för att intervjua Crazy Eyes, Big Boo, Gloria Mendoza, Lorna Morello och Dayanara Diaz. Eller Uzo Aduba, Lea DeLaria, Selenis Leyva, Yael Stone och Dascha Polanco som de heter utanför den streamade kontexten. Några av de namn som kommit att bli ansikten för en serie som inte bara symboliserar Netflix största framgång, utan också serien som med sin storytelling, starka karaktärer och alltid politiska underton skapat en plattform där personer med olika kön, identitet, kroppsstorlek, ålder, bakgrund, trosuppfattning och sexuell läggning finns representerade.

– Vi ser karaktärer representerade nu som vi aldrig tidigare sett i media, svarar Selenis Leyva på frågan om vad serien kommit att betyda för hbtq-communityt över världen.

– Jag menar, folk pratar ju faktiskt om de här frågorna nu. Och titta på allt otroligt arbete som Laverne (Cox red. anm) hela tiden gör utanför OITNB. Vi vet att serien är en möjliggörare och plattform för att synliggöra såväl henne men också låta människor som tidigare inte mött en transperson att få just det mötet. För mig som stor supporter av hbtq-communityt betyder det oerhört mycket att serien representerar så många olika typer av personligheter, bakgrunder och djup. Min syster är transperson och jag är överlycklig över att hon nu kan se Orange och även andra serier och filmer och se sig själv representerad. Jag som afro-latina vet exakt hur det känns att gå på bio och tänka “Jag kan inte identifiera mig med en enda person i den här filmen”. Så det faktum att vi öppnar upp för detta fantastiska samtal om hbtq-frågor är underbart, fortsätter Selenis.

Orange Is The New Black kommer hos dagens generation av binge-watchers att gå till historien som Normbrytaren. Det fanns en tid innan OITNB. Och det finns en tid efter. Serien är platsen där normbrytarna blev normen och därför heller aldrig ses som avvikande eller något som behöver lyftas. Att inte heller skådespelarna bara ser det här som vilket jobb som helst går inte att ta miste på. Hela rummet dallrar varje gång både seriens skapare, Jenji Kohan, och seriens betydelse kommer på tal.

– Det har varit en milstolpe. Serien är inte ensam i förflyttningen men det är definitivt en viktig del i rörelsen, tillägger Yael Stone. Vi har inte bara en latina, en afrikanska eller en homosexuell. Det vi visar är att det finns en hel räckvidd av människor. Att det är en hel regnbåge.

Med tanke det politiska läget i USA, där Donald Trumps framgångar går emot samma värderingar som gjort OITNB till en makalös framgång, är det omöjligt att inte ställa frågan vad det skulle betyda om han i november faktiskt blir världens mäktigaste person.
– Jag känner att det skulle vara det riktiga mordet på reality tv, säger Uzo Aduba. Reality möter verkligheten. Det skulle vara en reality serie fast på riktigt om du frågar mig – en föreställning som vi varje kväll alla skulle kunna slå på och bevittna. Men saken är den, om vi sätter alla skämt åt sidan, det är otroligt viktiga frågor vi pratar om. Vi pratar om en president, en person som besitter makt som sträcker sig långt utanför USA:s gränser. Som indirekt sätter agendan för människors syn på världen och hur vi behandlar varandra. Vi har, såväl turligt som olyckligt nog, många års historia som visar på hur farliga idéer påverkar den värld vi lever i. Vi behöver bara vrida på huvudet från där du och jag sitter nu så ser vi Förintelsemonumentet. Jag anser att vi har ett ansvar att säkerställa att något liknande aldrig händer igen. Jag tror att om vi fortsätter att se Trump som ett skämt så ökar risken att historien upprepar sig. Men jag har tilltro till att det amerikanska folket kommer att rösta klokt.

Den inrikespolitiska situationen är uppenbart laddad och frågan tar sig olika uttryck i gruppen. Dascha Polanco, som innan frågan ställts, ägt rummet med sin blotta närvaro och sitt leende, är uppenbart obekväm i situationen.
– Jag gillar inte att diskutera politiska frågor om jag ska vara ärlig, säger hon. Jag fokuserar på att underhålla och jag har kommit till ett skede i livet där jag vill fokusera på de saker som ger positiv energi och inte negativ. Jag gör vad jag vill och jag röstar, det är det som spelar roll.

Stämningen lättas upp av att den pressansvariga på plats, som diskret håller koll på hur många sekunder av intervjutiden som återstår, meddelar att en sista fråga får ställas.

– Ni har gjort tusentals intervjuer genom åren och svarat på samma frågor gång på gång. Vilken fråga skulle du ställa till dig själv som ingen någonsin frågat? undrar jag och möts först av tystnad.
– Hmm…, grymtar Uzo Aduba.
– Hm, den här var svår, säger Dascha Polanco. Låt mig se. Jag skulle fråga mig själv… jäklar vilken svår fråga! Jag borde fått den på morgonen.
– Um… jag gissar att jag skulle fråga mig själv om jag fortfarande känner magin och entusiasmen som jag hade i början eller om det snarare reducerats till att bara bli ett jobb, säger (Yael)

– Det var en riktigt bra fråga, säger Lea DeLaria! Jag skulle fråga mig själv om jag var lycklig. Ingen har någonsin frågat mig det.
Så… är du lycklig?
– Jag är VÄLDIGT lycklig!

Säsong 4 av Orange Is The New Black släpptes på Netflix 17 juni. Ytterligare tre säsonger av Orange Is The New Black är beställda vilket gör serien till den första streamingserien att nå hela sju säsonger.