Nästa år firar Finland 100 år av självständighet och inför detta år har de nationella symbolerna vaskats fram. Att Tuoko Laaksonens arbeten under namnet Tom of Finland nu äntligen upptäckts i sitt hemland har lett till en veritabel boom av pryttlar enligt värsta Mumin-mall. Lagom bulliga brallor och lagom heta seanser pryder kaffe, lakan och köksattrialjer.
Och i vår släpps den officiellt sanktionerade filmen om Touko Laaksonens liv i en film signerad Dome Karukoski med Pekka Strang i huvudrollen. I Åbo blir det dessutom musikal om Toukos liv, på stadsteatern i grannstaden till det S:t Karins där han växte upp.
Det faktum att stolta bögar med stora kukar skall bli fronten för det självständiga Finland 100-årsfestande har fascinerat det svenska kulturprogrammet Kobra, som inleder sin höstsäsong ikväll tisdag.
Kobra besöker även Toms House där Durk Dehner bor, mannen som driver Tom of Finland Foundation som nu finansierar sin verksamhet med att bevara och katalogisera Touko Laaksonens arbeten bland annat genom ett ymnigt licensierande.

Kobra visas på SvT Play


Tom of Finland i QX Shop