Konstnärerna som ställer ut i stallet är Leif Jacobsson ”Mr Torso” från Stockholm med små torsotavlor i gips, Malin Karlsson från Varberg med kvinnor och män som motiv, och Aimo Nietosvuori från Gantofta med änglar i bilden. Lägligt öppnar den nya kaffestugan samtidigt på gården och i restaurangen i stora huset serveras en traditionell påskbuffé. Den rosmarinkryddade karrésteken verkar i min smak vara höjdpunkten på bordet.

Göran och Kim Öhman är de som står bakom Gammeleksgåden i Hilleshög utanför Landskrona. Göran är sommelieren och Kim kocken och bagaren i familjen. De står för en traditionell husmanskost med mycket långsammat och mycket lokalt producerat. Kims bröd har fått stor uppskattning och den rätt som går bäst är hans kallrökta gravlax med dillstuvad potatis som serveras under sommaren.

Det hela började med att de slutade med underklädsbutiken i Stockholm och bestämde sig för att flytta. Det blev till Skåne och 2001 flyttade man in i en förfallen ödegård 200 meter från motorvägen vid Landskrona Norra. Allt måste göras om från grunden, vatten, värme, trasiga fönster, raserade väggar och så vidare.
– Det var en utmaning, förklarar Kim.

Reparationerna tog fem år, men 2003 öppnade man dock ett Bed & Breakfast för att få in lite pengar. Egentligen fanns det en tanke om att ha gården som bas för en Internetbutik för underkläder, men så blev det inte.
– 2005 öppnade vi café och senare samma år skaffade vi sprittillstånd och ordnade julbord, berättar Göran. Kim hade sen tidigare arbetat som kock och tog upp det igen. Vi gjorde en catering och så spred sig ryktet, det har trappats upp hela tiden, förklarar Kim. Slutligen blev det en restaurang.

Klart i år är uteserveringen och scenen på gården, där det fredag, lördag, söndag, blir grillkvällar i sommar. Där arrangeras under sommaren också en talangjakt i samarbete med Lokaltidningen i Landskrona.
– Det blir lite som melodifestivalen, men man ska inte bara sjunga en sång, utan det blir musikunderhållning under en kväll, förklarar Kim. Final blir det i augusti.
– Vi skall också ha allsång på gården med Anki Nilsson i sommar, berättar Göran.

Men gården är långt ifrån det sista bygget. På vinden ovanför restaurangen byggs en festvåning med stor balkong från vilken man inte bara ser motorvägen, utan både Landskrona och Köpenhamn, Turning Torso och Öresundsbron. Bed & Breakfast är nedlagt, men man planerar istället att bygga en stugby. Likaså planeras både minigolfbana och boulebana. Det verkar inte va någon hejd på alla planer.
– Vi har funderat på gaykvällar på söndagskvällarna, säger Göran. Men det är fortfarande bara tankar.

Nu under påsken jobbar tio personer på Gammeleksgården för att allt ska fungera. Bland annat finns en äkta häxa på plats, en god häxa från Landskrona som tillverkar och säljer salvor.

Glad Påsk!

Hemsida:
gammeleksgarden.se