Bukowskis kan vid sin Moderna vårauktion stoltsera med ett riktigt praktverk av Gösta Adrian Nilsson, GAN. ”Sjöman ombord”, 1916, är ett verk på duk knappt 1×1 meter med ett för GAN karaktäristiskt färg och formspråk. Här ser vi en sjöman i fokus som rider ett vilt havs starka vågor. Om sina sjömansmotiv skrev GAN till en utställning med sjömans-motiv 1918 på Gummesons konsthall i Stockholm: ”Jag har sökt realisera sjömannens väsen: de brokigt böljande äventyren, den raka, grå disciplinen, den mörka blå viljan och den eldfärgade passionen. Motivet i de tavlor jag utställer är sjömannen. De olika bilderna speglar olika facer av hans liv. Motivet giver bilden dess form, dess färg, behärskar dess komposition och blir, där det lyckats, ett sammanlött, organiskt helt med färg och form.
”Sjöman ombord”, utställd 1916 under namnet ”Matros ombord” har ett utropspris på 2,5 till 3 miljoner.
Bukowski har dessutom ett antal GAN-bilder med motiv som inte når upp i samma prishöjder. Det är abstrakta motiv från hans senare period liksom sagoillustrationer. Rent generellt är det hans tidiga konstverk där starkt sensuella och ibland tydligt erotiska bilder av män som går bäst.
Auktionsverket har även de ett helt fantastiskt verk av GAN med ett motiv som innehåller hans dramatik, hans linjer och karaktäristiska drag och samtidigt känns mycket eget. ”Inspiration” från 1928, olja på duk, visades på Göteborgs konsthall hösten 1928. Verket kan ses som ett självporträtt där en målare iklädd sin morgonrock plötsligt syns drabbas av just inspiration. En så kraftfull inspiration att möblerna välter. Utropspriset för detta verk är 800 000 till en miljon.
Auktionsverkets ”Les Jockeys” från 1924 är mer i den GAN-anda där en erotiserad manlig kraft i form av sjömän, mataodorer och som här idrottare avbildas.
Att GAN är så stor på de moderna auktionerna är inte förvånande. Han är en av de största svenska modernisterna och han har dessutom en hängiven beundrarskara bland landets homosexuella konstintresserade.
På Auktionsverket finns en liten Isaac Grünewald som är väl värd att kika på. Hans ”Manliga modeller”, akvarell/tusch på papper visar två nakna män i ett rosa sken.
Madeleine Pyks charmiga motiv med ett myller av människor, hus och djur finns på såväl Auktionsverket som Bukowskis. Denna auktionsvår dock totalt endast fyra verk.
Nils von Dardels bruntonade ”Dandyn” på Bukowskis har som proviniens Svenska balettens Rolf de Maré. Bara det gör verket extra intressant. I katalogen anges mannen på bilden eventuellt föreställa en Maurice Rosland. Utropet är 25-30 000. Inte samma nivå som ”Den döende dandyn” men väl ett spännande tidsdokument över vår queerhistoria.
På Bukowskis finns denna gång ännu en av Francis Bacons fantastiska färglitografier, ”Oedipus and the Sphinx”, 1984. Hans starkt ångestladdade motiv i brunt, grått, rosa men förvrängda kroppar griper tag med kraft.
Flera litografier av Salvador Dali finns på Bukowskis. Hans ”Surrealistic critches” bär väl kända drag av skönhet blandad med en perversitet som aldrig upphör att fascinera. Bland litografierna finns även David Hockney och Keith Haring. Förutom Hockneys ”Homage to Michelangelo” på Auktionsverket är det dock inte några av deras mest intressanta bilder.
Utbudet av Andy Warhol-litografier är stort. Fem Mao med utrop 380-400 000 och så två Marilyn med utrop kring miljonen är bland de som finns hos Bukowskis. Auktionsverket har bland annat en SAS-biljett (!) en Marilyn och en banan liksom två av hans mer intressanta ”Electric chair”.
Bland de samtida kan vi tipsa om att kika på Stig Sjölunds ”2 glas arsenik” och Kjartan Slettemarks ”Gråterskor”, 1964, på Auktionsverket.

De moderna auktionerna är närmast obligatorium att besöka för alla konstintresserade. Helt gratis kan man vår och höst se flera av de främsta konstnärerna och få en bild av bredden i deras konstnärliga verksamhet. Och jo, det finns mycket mer att se än det urval av konstnärer med ett gay eller queer uttryck som vi tipsar om här! Oerhört mycket mer!

Visningarna på Auktionsverket startar fredag 11 april, Bukowskis startar lördag 12 april.

Auktionsverket
Bukowskis