Den dansk-norska konstnärsduon Michael Elmgreen & Ingar Dragset vann tävlingen om att göra ett minnesmärke över de homosexuella offren som förföljdes och mördades i Nazi-Tyskland.
Koncept och idé anpassar sig till det enorma minnesmonumentet över Förintelsens judiska offer precis mittemot på andra sidan gatan. I Elmgreen & Dragsets tolkning kan publiken genom en fönsteröppning uppleva två män som kyssar varandra. ”Toleransnivån för avbildningar av homosexuell kärlek är ännu idag inte i linje med samtida lagstiftning och samhällelig acceptans. Monumentet uttalar på ett poetiskt vis en homosexuell identitet, som ju inte bara är en fråga om rättigheter men också en fråga om mänsklig acceptans” skriver Malmö Konsthall i sitt pressmeddelande. Monumentet har ändå skapat en kontroversiell debatt inom den tyska homovärlden då det enbart synliggör manlig homosexualitet.

Michael Elmgreen & Ingar Dragset

Michael Elmgreen, född 1961 i Danmark och Ingar Dragset, född 1969 i Norge, bor och arbetar i Berlin. De är internationellt kända för sina installationer och skulpturer. 2007 arrangerade Malmö Konsthall utställningen This is the First Day of My Life med verk av Elmgreen & Dragset.
Videosekvensen Memorial Kiss visas i C-salen på Malmö Konsthall kl 11-17 tisdagen den 27 maj.

Mitt emot Homomonumentet ligger det gigantiska Förintelse-monumetet



Memorial Kiss på Malmö Konsthall i QX GayMap