Besöket var ingen inbjudan utan skedde på initiativ av regeringen. Under den en timme långa visningen ställde Nyamko Sabuni många frågor och beskrevs av Nobelmuseets intendent Peter Zander som ”oerhört skarp”.
– Jag är alltid intresserad av att lära mig nya saker, förklarar HBT-ministern.

Särskilt fastnade Nyamko Sabuni för Armémuseums Johanna Väpnargårds anförande om könsidentitet inom det militära. Bland annat talade Väpnargård om hur män, innan begreppet homosexualitet myntades runt sekelskiftet, kunde ta på varandra utan att det sågs som onormalt.

HBT-ministern förundrades också av att endast en av historiens drygt 800 nobelpristagare varit öppet homosexuell.
– Med tanke på att tio procent av jordens befolkning är homosexuell borde den siffran vara större, säger Nyamko Sabuni. Men å andra sidan kan jag tycka att ”varför ska man behöva tala om det?” Det blir så väldigt snaskigt i media om en människa måste deklarera sin läggning offentligt. Om människor bara fick leva fritt i ett samkönat förhållande skulle inte det problemet finnas.

Nyamko Sabuni gästar inte bara utställningen §1 utan närvarar även vid årets EuroPride. HBT-ministern missar dock invigningsceremonin på Skansen fredagen 25 juli.
– Min semester råkar falla just under Prideveckan, men två dagar ska jag ändå vara med.

Under augustis två första dagar besöker Nyamko Sabuni regeringens och Folkpartiets tält där hon bland annat intervjuas av den iranska komikern Zinat Pirzadeh. Hon kommer också att tala vid ett flertal seminarier på Pride House. HBT-ministerns medverkan avslutas med lördagens parad.

Vid Armemuseets montrar

Nyamko Sabuni har även tillfrågats om att invigningstala på Pride Ung som öppnar tisdagen 29 juli. För andra året i rad har hon avböjt.

– Det ligger för tidigt, förklarar Sabuni.. Jag skulle gärna ha medverkat hela veckan, men nu ligger Pride mitt i semestern och då får det räcka med två dagar. Vissa saker, som Pride, är viktiga och då vill jag vara med, men man måste också ta hänsyn till familjen.Article One i X GayMap