Koreografen Kenneth Kvarnström har genom årtionden hyllats för sin egensinniga scenkost. Dansföreställningar som stundtals får publiken att tappa andan och en kreativ ambition som inte tar de lätta vägarna gör att han är en av de mest intressanta nordiska nutida konstnärerna inom dans. Hans queera grund har man kunnat se i flera av hans verk.

I No-no arbetar han med element från olika religioner kombinerat med ljudbilder från Nordafrika och Mellanöstern. När föreställningen hade premiär i Helsingfors fick den mycket goda recensioner. Scenverket baseras på den uppsättning han gjorde 1996 och som idag räknas som en dansklassiker. Dock är delar av koreografin skapade på nytt eftersom varken han, eller dansarna minns hur de var i från början. Inte ens videoupptagningar från mörka salonger har kunnat vägleda Kenneth Kvarnström.

Kenneth Kvarnström föddes 1963 i Karis i Finland, och har en lång och imponerande meritlista. Han har varit professor i koreografi vid Teaterhögskolan i Helsingfors, konstärlig ledare för Helsingfors stadsteaters danskompani och varit chef för Dansens Hus i Stockholm. Dessutom har han turnérat jorden runt med sitt dåvarande egna danskompani.

Hans förordande som konstprofessor gäller i fem år, och börjar den 1 september. Det innebär att han ska föreläsa på konstskolor och handleda andra danskonstnärer. Att bli konstprofessor är en av de finaste utmärkelserna man kan få i Finland, och är ett tecken på att man är en ”synnerligen framstående utövare av konst på basis av sin hittillsvarande verksamhet.”

No-no
Kenneth Kvarnström och Helsinki Dance Company.
9, 10 september, klockan 19.00
Dansens Hus, Stockholm.