La Cage Aux Folles är musikalen som beskriver ett homosexuellt par på ett vackert och fördomsfritt sätt och den mest kända låten ”Vår bästa tid är nu” har ju blivit något av en signaturmelodi för Jan Malmsjö som 1985 gjorde rollen som Albin/Zaza på Malmö stadsteater.
Nu är det Riko som gör samma roll på Svenska teatern och i början kände han kanske att han var lite för ung för rollen men han har fått strålande recensioner. ”Helt suverän”, ”Gör sin roll med bravur” och ”Kvällen är Rikos” är några av omdömmena man kunnat läsa.

1992 var han med i samma musikal på Åbo svenska teater, då i rollen som Jean-Michel, den heterosexuelle sonen som vill gifta sig.
– De fanns de som tänkte att det var kontroversiellt att sätta upp den här musikalen i Åbo just då, berättar Riko.
– Men sedan blev det Åbo svenska teaters största succé någonsinn.

Och det var också vid den tiden Riko kom ut ur skåpet.
– Jag hade väl tänkt på mig som a- eller bisexuell innan men när jag blev förälskad i en man förstod jag hur det var.
Riko var då 25 år. För endel kanske det kan tyckas vara en sen ålder med att komma ut men han poängterar att det är viktigt att låta folk vara som de är.
– Man skall inte göra felet och pressa någon, säger han.
– Mena att ”jag vet vad du är”, det försvårar bara hela processen med att komma ut. Jag kunde helt enkelt inte komma ut före jag förstod vem jag själv var.
Angående musikalen La cage aux Folles säger han att den visst kan stärka vissa fördomar om homosexuella med allt sitt glitter och glamour.
– Men samtidigt finns en sådan värme och empati i föreställningen att ett minus och ett plus i det här fallet defenitivt blir ett plus.

Riko sminkas till Albin/Zaza
Riko sminkas till Albin/Zaza


Som ung kände Riko inga homosexuella, visste bara att det fanns en gammal sommargranne ”Greven af Sandholm” och ett lesbiskt par ” Maire och Snafu” på holmen bredvid. Idag är det annorlunda för unga HBT-personer och inte minst genom internet kan man även på en mindre ort komma i kontakt med likasinnade.

Även om tiderna förändrats de sexton år som gått mellan de gånger Riko varit med i La Cage aux Folles är det fortfarande en viktig musikal för ännu finns fördomar.
På premiären på Svenska teatern var det två män som reste sig mitt under föreställningen och gick ut.
– Som tur var reste sig resten av publiken först i de stående ovationerna, ler Riko.

Riko sminkas till Albin/Zaza

En av Finlands mest uppskattade skådespelare är han och han går från roll till roll på den svenskspråkiga nationalscenen i Finland.
– Före det här spelade jag Risto Ryti i föreställningen ”Mannerheim”, en stram man med stort M och nu är jag pararellt med Zaza mumintroll i föreställningen ”Kungen i Mumindalen”.
En roll som enligt Riko är minst lika svettig som primadonna i La Cage på grund av dräkterna man har på sig.
Intressantaste med att vara skådespelare, menar han, är ju att man kastas från den ena ytterligheten till den andra.

Kuriosa för schlagerbögar är annars att Ami Aspelund som 1983 representerade Finland i ESC med ”Fantasiaa” är med i La Cage- föreställningen. Hur som helst en show att se då man är i Helsingfors.

La Cage Aux Folles i QX GayMap