När Kulturnatten arrangeras i Uppsala under lördagen uppmärksammas såväl staden son Pontus Wikner, som Elisabeth Ohlson-Wallins fotoutställning Ecce Homo.
Per Olof Widell sexualoolitiskt aktiv i olika kristna hbt-sammanhang genomför som del av Kulturnatten ett arrangemang på Trappan kring den kristna filosofen Pontus Wikner som verkade under 1800-talet. Han avled 1888 men hans bok Psykologiska självbekännelser, där han tar upp sin homosexualitet, kom ut först 1971. På kvällen genomförs även en Sexualpolitisk vandring i Uppsala där man går mellan olika historiska mötesplatser i staden.
I Uppsala Domkyrka visas Ecce Homo. Utställningen där Elisabeth Ohlson-Wallin tolkar bibliska berättelser väckte stor uppmärksamhet och protester när den visades 1998 i just Uppsala Domkyrka. Till och med den dåvarande Påven valde att i protest ställa in ett möte med den svenske ärkebiskopen KG Hammar.
– Det finns så många missuppfattningar kring vad som hände för tio år sedan i Uppsala domkyrka, säger domprosten Tuulikki Koivunen Bylund. Vi vill komma ihåg denna viktiga milstolpe när det gäller de homosexuellas ställning i kyrka och samhälle. Vi vill blicka bakåt och lyfta fram bildens betydelse i den kyrkliga förkunnelsen.
På de tio åren har mycket skett i det svenska samhället, men Tuulikki Koivunen Bylund ser fortsatt problem något hon blev tydligt medveten om genom de negativa reaktionerna 1998.
– Den mest smärtsamma lärdomen har varit att de homosexuellas situation i dagens Sverige var och fortfarande är långt mer utsatt än jag kunde ana och att det faktiskt fortfarande är kyrkan som till stor del står för legitimeringen av våldet. Att samtidigt ta avstånd från våldet mot homosexuella och fördöma homosexualitet är både aningslöst och godtroget. När vi bekämpar homofobin hos oss själva eller annorstädes, bekämpar vi också rasismen och främlingsfientligheten.
Tuulikki Koivunen Bylund uppmanar alla att komma till kyrkan och arrangemanget ”Ecce Homo – Varde Ljus” där likt 1998 Elisabeth Ohlson-Wallin kommer att vara med och läsa texter och utställningen visas på stor duk.
Efter visningen hålls ett samtal där professorn och chefen för Nationalmuseum Solfrid Söderlind, kulturjournalisten Ulrika Knutson samt prästerna och teologie doktorerna Lars Gårdfeldt och Mikael Mogren kommer att medverka.
21.30 börjar visningen av Ecce Homo.

Kulturnattens program