Jacques NolotsAvant que j’oublie / Before I Forget”, är ett drama fyllt med svart humor om Pierre, spelad av Nolot själv, som HIV-positiv sedan 24 år dels känner ångest för sitt förflutna och dels kämpar med hur det är att bli äldre. Istället för att vara den unge killen som får betalt för sex är han nu den äldre gubben som betalar.
Men innerst inne handlar det om att Pierre inte vill dö ensam. Genom att Pierre söker upp sina vänner får vi i olika dialoger ta del av hans liv där han försöker komma något viktigt på spåren före han glömmer. Det här är den tredje, delvis självbiografiske filmen av Nolot, men man behöver inte ha sett de tidigare för att förstå denna delvis sorgliga historia där Nolot är som mest utlämnande i de scener där Pierre är för sig själv.
BETYG 4 QX

I Jacques Nolot's Avant que j'oublie / Before I Forget, berättar Pierre, spelad av Nolot själv om sina bekymmer.

She’s a boy I knew” är kanadensiske filmskaparen Gwen Haworths historia om hur hon som 23-årige Steven beslöt sig för att komma ut ur skåpet och bli Gwen. Med hjälp av dokumentärt arkivmaterial och animationer så berättar Gwen sin historia som framför allt är historien om de som står henne nära. Filmen vann publikens pris på Vancouvers internationella filmfestival 2007 och de som gör den så speciell är att man verkligen känner med alla i Stevens/Gwens närhet.
Vi känner deras frustration, ilska och rädsla men också kärlek och förståelse där de utelämnar sig på ett mycket ärligt sätt.
BETYG 4 QX

Colour me Kubrick” är den sanna historien om Alan Conway som påstod han var filmregissören Stanley Kubrick under inspelningen av ‘Eyes wide shut‘. John Malkovich gör en bitvis strålande rolltolkning av den homosexuelle Conway som lurar alla i sin omgivning. Men lite mer hade man kunnat göra av den mytoman och alkoholist som karraktären är även om det nog snarare hänger på manus och regi än på Malcovich. Det finns ingen tid för reflektion kring Conways beteende utan mest verkar man ute för att underhålla. Och visst är det roligt i början när alla faller för Conways lögner för att, som de tror, få sola sig i glansen av berömmelse. Men eftersom det är det enda filmen bygger på så håller det inte riktigt hela vägen.
BETYG 3 QX

Ännu kan nämnas att för de som gillar kortfilm visas tre stycken olika kortfilmskavalkader Bland annat ”Kompisar” där svensken Magnus Morks Kompisar som var nominerad för en Amanda (Norges Guldbagge), ingår.


VinoKino i QX GayMap