Vi tar en pratstund med projektledare Christina Ritzel om bakgrunden till utställningen – och vart allt homosex tar vägen i de vanliga naturfilmerna.

Hur kom den här utställningen till?
– Det började i Norge med att en av producenterna hörde en pastor uttala sig på radion om att homosexualitet var mot naturens ordning. De bestämde sig för att slå hål på det argumentet och visa att homosexualitet finns hos djur också och så satte de ihop den här utställningen. Sedan har vi varit och tittat på den och tyckte att den var kul och spännande och att den passade hos oss, eftersom vi har som skyldighet att visa hur det funkar i djurvärlden. Så vi frågade om vi kunde få låna hit den

Är samkönade relationer hos djur något som har cencurerats förr?
– Det visas över huvud taget inte så mycket sex i djurfilmer. Eller, sex i djurfilmer är ganska tillrättalagt och anpassat till könsroller som gärna passar in i vårt system. Tänk lejonhanen som lägrar sin hona… När man har skrivit om djurs homosexualitet i forskningen har det varit svårt att förklara det. Man har tänkt att syftet med sex är reproduktion, och det är det väl i grunden. Men många djur är bisexuella till exempel, och det blir svårt att förklara ur reproduktionssynpunkt. Kan man inte förklara det så blir det svårt att visa, för i djurfilmer måste man alltid ge en förklaring, typ ”honan går ut på jakt för att…”. Det här har man helt enkelt inte lyckats förklara tillräckligt bra för att visa det i naturfilmer.

Men finns det några förklaringar nu?
– Ja det mest självklara är väl att de har det skönt. Tidigare har man ofta förklarat djurs homosexuella beteenden med att sex kan användas som maktmedel och ett sätt att dominera, men nu vet man att djur kan njuta av sex, så en bra förklaring kan ju faktiskt vara att de gör det för att de gillar det.

Vad gillar du själv mest med utställningen?
– Jag tycker det är roligt med variationen och uppvisningsrikedomen när de här djuren ska tillfredsställa varandra. Det är djur som har sex oralt, analt, delfinhonor som rider på varandras ryggfenor, orangutanger som använder pinnar för att onanera… det är så otroligt uppfinningsrikt. Men sen är det inte bara själva parningen, utan att de uppvaktar varandra och lever tillsammans och att det finns alla möjliga familjebildningar. Variationen och mångfalden är väldigt framträdande!

Rainbow animals i QX GayMap Ändlig kärlek för tredje året

Den ”onaturliga” naturen ställs ut i Oslo

Utställningen på Naturhistoriska Riksmuseet öppnar lördagen den 8 november och pågår fram till den 3 maj. På torsdag den 13 november föreläser på museet Sverre Sjölander, zoolog och professor vid Linköpings universitet, om djurs homosexuella relationer.