I QX.s novembernummer fick boken betyget fyra av fem, och recensenten Kristofer Folkhammars omdöme är: ”Otroligt underhållande om stenhårda, glittrande skitiga fjollor!” Berättelserna har också hyllats på rikstidningarnas kultursidor. På tisdag bjuder Hallongrottan på ett samtal om boken. Eli Levén intervjuar översättaren och bögjävlen Stefan Ingvarsson. Qx.se undrade varför han fastnade för Lubiewo.

Det parkfjollorna gjorde mellan raggen var att sitta och berätta historier för varandra. I det gänget fick man verkligen se till att man var skarp och underhållande för att få någon uppmärksamhet. Det är den berättarkonsten som Michal Witkowski har plockat upp i romanen. Den drivs av samma lust att dela med sig av en bra historia och att ta lite av makten över vem man är och ses som genom att rollbesätta sig själv precis hur man vill. Det är en fin gammal puggtradition. Som Wilde uttryckte det: det är inte vad du säger utan hur du säger det. Och man är aldrig så naken och så genomskinlig som när man ljuger och avslöjar vad man trånar efter.

Du har ju själv polsk bakgrund, vad har det betytt för ditt arbete?
– De här historierna kan fängsla vem som helst. Så min egen bakgrund har nog inte så mycket med min fascination för boken att göra. Däremot har det säkert hjälpt mig som översättare att jag känner till miljöerna den skildrar (Wroclaw där halva romanen utspelar sig är min mammas hemstad), att jag nästan kan känna doften av platserna i romanen. Den personliga inställningen jag har till boken har mer med mitt eget bögnördande att göra. ‘jag tycker att de gamla fjollornas perspektiv på världen finns kvar i den bögkultur vi lever i idag, även om mycket har förändrats. Att komma dem närmare och förstå dem är en sorts arkeologi. Det är vår identitets rötter och vi kan inte gå omkring och tro att de inte påverkar oss.
Vad händer på tisdag?
– Eli och jag kommer att prata rätt personligt om boken och vårt förhållande till den. Jag kommer nog att avslöja lite om hur arbetet med översättningen gick till, var jag hittade det rätta fjollspråket och sånt.

Lubiewo – Samtal med Stefan och Eli
Tid: Tisdag 18 november klockan 19.00
Hallongrottan i QX GayMap


Läs också: Bland fjollor och råskinn

Lubiewo i QX Shop