Det tog sextio år att sammanställa och ge ut Marcel Prousts liv i brevform, ett projekt som var kantat av en rad besvärligheter i att återfå breven från de hundratals adressater de ursprungligen skickats till. Men med dessa brevs sammanställning får vi en helt ny inblick i Marcel Prousts privatliv. Allt ifrån hans matinköp till hans olyckliga kärleksaffärer och hans egen syn på livet som ”pederast” i det tidiga 1900-talets Paris, framträder i dessa brev. Och nu finns i urval några av dessa brev för första gången tillgängliga på svenska. Det är Maria Hjort och Britt Wilson Lohse, båda aktiva i Marcel Proust-sällskapet, som har redigerat och sammanställt denna svenska utgåva, innehållandes ett åttiotal brev skrivna mellan 1886 och 1922.

Så vem var då Marcel Proust? För många är han kanske idag mest känd som ”någon man bör känna till”, ett namn utan ansikte eller innehåll – i verkligheten är han istället med sitt enorma romanverk På spaning efter den tid som flytt, en av de absoluta tyngsta författarna i modern litteraturhistoria. Och genom sitt kändisskap har han också lyckats letat sig in i en rad populärkulturella sammanhang, som då han via åsyftningen på en madelainekaka inleder en kärleksaffär mellan Lucy Spiller och en ung litteraturintresserad musiker i det amerikanska tv-dramat Dirt. Marcel Proust finns överallt, och referenserna till hans person och hans romaner finns på ställen där man inte förväntar sig att hitta dem – han är kort sagt en av litteraturvärldens riktiga superstars.

Men något som inte alls är särskilt omtalat, varken i den litterära sfären eller inom populärkulturen, är hans homosexualitet och hans intresse för den. Det är svårt att hitta konkreta källor som rakt ut säger att han var homosexuell, även om vi vet att han hade flertalet kärleksaffärer med män. Men det är vid läsningen av hans romaner helt uppenbart att homosexualiteten är ett ämne som han har ett oerhört stort intresse för, och det är svårt att inte fastna vid hans ingående och skarpa iakttagelser av homosexuella män och deras beteenden. Det kanske oväntade vid dessa iakttagelser är hur aktuella de fortfarande är idag: t.ex. är hans resonemang om homosexuella mäns idealiserande av manligheten och förakt för fjolligheten de exakt samma som idag förs om straight-acting-idealet; och hans idéer om varför bögar gillar män i uniform, hur man kan veta om någon är gay eller inte, och hur man lättast kan avgöra om någon är passiv eller aktiv är både underhållande och komiska. Och inte mindre än två delar av På spaning efter den tid som flytt (del 4 Sodom och Gomorra och del 7 Den Återfunna tiden) tillägnas hans intresse för detta ämne.

Hans studier av bögvärldens flora och fauna skildras främst via huvudpersonens betraktelser, som genom sin voyeurismiska läggning förföljer och spionerar på det tidiga 1900-talets bögar, alltid väl dold bakom dörrar, eller smygtittandes genom små hål i väggen (själv deltar han aldrig i några homosexuella akter). Den person som istället får representera homosexualiteten och utföra ”akterna” är den återkommande karaktären monsieur de Charlus, som i de olika böckerna får iscensätta både den homosexuella dekadansen och ge ansikte åt både dominansen och undergivenheten; i ena stunden raggar han upp en ung passiv skräddare, som vittnar om sin undergivna läggning genom att puta med baken likt en orkidé som koketterar inför en humla i hopp om att bli pollinerad; i andra stunden låter monsieur de Charlus sig bindas vid en säng i ett förfallet hotell där han betalar heterosexuella militärer för att piska och plåga honom, allt emedan första världskrigets bomber faller över Paris.

Marcel Prousts studier av den manliga homosexualiteten är alltså noggranna och initierade, men trots det behandlas dem alltid med humor och en viss distans. En distans som klyver hans eget liv från fiktionen, och skyddar honom rent lagligt då ”pederasti” och ”sodomi” fortfarande var olagliga då dessa böcker skrevs. Men genom Marcel Proust: ”Brev i urval” kan vi nu alltså för första gången på svenska få en liten inblick i hans eget privatliv, och få en liten skymt av hans egna homosexuella upplevelser (många gånger till grund för dem som skildras i romanerna) genom de brev som han skrivit till sina vänner under sin livstid.


Marcel Proust

Marcel Proust: ”Brev i urval” är utgiven av Bonniers förlag och finns ute i butik nu

Marcel Proust: ”Brev i urval” i QX Shop

Läs mer om ”Brev i urval”:
på DN.se