Filmfest Fyr Alle heter Ålands första filmfestival som presenterar hbt-relaterade filmer. På Bio Savoy i Mariehamn visas totalt sex filmer med fokus på familjen.
Dagen inleds med Grímur Hákonarsons film Bræðrabylta om två brottare och bönder som håller sitt förhållande hemligt. (Island 2007, 21 minuter lång)
Vackra röda naglar av Barbro Björkfelt är en finsk kortfilm från 2005 som berättar om två manliga transvestiters liv. Efter den visas norska dokumentären Daddy’s Love om den 26-årige gaykillen Kenneth som vill skaffa barn på egen hand och beger sig till Kansas där han får hjälp av en surrogatmamma. Filmen är gjord 2007 av Mette Aakerholm.
Efter en kaffe paus visas Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään?, eller (svensk titel) Hela Vägen av Aleksi Salmenperä. En dramakomedi från 2004 om Venla som arbetar på en fertilitetsklinik. ”Hon längtar efter barn, men hennes pojkvän har i hemlighet steriliserat sig. Det finns dock hjälp på hennes arbete, där förrådet innehåller gott om sperma. En kvinnlig kollega hjälper henne och ljuv musik uppstår.
På festivalen blir det världspremiär för den åländska filmen Farbron från Eskilstuna av Arn-Henrik Blomqvist. Filmen är gjord 2008 och berättar om ett lesbiskt par som istället för att få hjälp av en klinik för att få barn vänder sig till en bögkompis. Men det hela visar sig inte fungera som det skall och de börjar undersöka varför.
Festivalen avslutas med att Patrik 1,5 får såväl finsk som åländsk premiär.

Bakom arrangemanget står den mycket aktiva föreningen Regnbågsfyren som på kvällen arrangerar en fest på Indigo i Mariehamn med gästande Dragshow av Miss Menopaux från Helsingfors. Och man konstaterar att det är första gången en Dragshowgrupp uppträtt på Åland sedan legenadriska Die Stuttgart Gruppe från Stockholm var på Medley – anno dazumal! På festen spelar även Dj StjärnJerry och Lillgrillen.

Bor du i Sverige tar du dig enkelt till Mariehamn på lördag med båt från såväl Stockholm som Grisslehamn och flyger snabbt och kvickt med AirÅland. Från Finska fastlandet är det lika snabbt och kvickt: båt eller Turku Air från Åbo!

Filmfest fyr alle i QX GayMap

Efterfest fyr alle i QX GayMap

Mariehamn i QX GayMap