Tidigare var den kärlekstörstande Marilyn ett givet nummer på dragshowscenen, och den trasiga stjärnan en lika given gayikon – tänk bara på Elton Johns Candle in the wind. Sissela Benn, ljusår från sin Filippa Bark-roll, gör Marilyn i talteaterföreställningen Marilynpassionen. Hennes Marilyn är mer en ung tjej av idag som längtar vefter berömmelse, men regissören-författaren Ada Berger känner igen statusen av gayikon.
– Jag får flera associationer. Det är klart att hon är en konstruktion, en projektionsduk för andra och att hon kämpade för att återfå sin mänsklighet. När jag läste in mig på henne så slogs jag av hur mycket hon var före sin tid. Hon var gränslös, levde med kvinnor och med män, ibland flera män. Hon hungrar lika mycket efter män som efter kvinnor, fast hon är ett sexobjekt utan sexualitet. Jag har läst att hon aldrig fick orgasm.
– Hur ser du på hennes trasighet?
– Att hon säljer den. Hon förstår att det är en kvalitet som folk vill ha. Men hon är inte en produkt av andra utan av sig själv, avslutar Ada Berger.

Inför den skånska turnépremiären i Bromölla på Göteborgsoperans Marilyn Monroe – människa och myt, berättar Leo Cullborg att hans musiktetaterföreställning var tänkt att bygga på Joyce Carol Oates bok Blond. Men att den istället växte fram i samarbete mellan honom och skådespelarna.
– Jag har skrivit en version av Marilyns liv som jag uppfattat det, säger Cullborg.
– Marilyn byggde upp bilden av sig själv, men sen blev hon fången i den, menar Mia Ringblom Hjertner, som gör Marilyn med en sångstil som även tillför lite av tysk kabarétradition i sina tolkningar av kända och okända Marilynlåtar.
Mia säger att hon insåg Marilyns ikonstatus bland en del bögar genom gaykompisar som hon spelat med i Les Misérables i Köpenhamn.
– När de ska ut och roa sig sveper de boan omkring sig och sjunger Marilynlåten A little girl from Little Rock!
– Varför är det så, tror du?
– Nu ska väl inte jag uttala mig om gaykulturen, men det brukar ju vara de stora sångerskorna med tragisk bakgrund som går in i hjärtat. Kanske är det utanförskapet… att bära på en hemlighet, säger Mia Ringblom Hjertner som beklagar att ensemblen kommer att missa den inbjudan de fått att spela föreställningen på HBT-festivalen i Göteborg.
– Då spelar vi vår sista helg här i Skåne…

Marilynpassionen spelas på Malmö Stadsteaters Intimanscen (Malmö Opera) t o m 16 maj.
Musikteaterföreställningen Marilyn Monroe – människa och myt på turné:

3 april Bromölla, Humlescenen. Premiär 19.00
4 april Hässleholms Kulturhus 19.00
7 april Höganäs, Tivolihuset 19.00
8 april Hörby, Biograf Metropol 19.00
13-14 april Kristianstads Teater 19.00
17 april Landskrona Teater 19.00
18 april Staffanstorp, Staffansgården 19.00
19 april Kävlinge, Korsbackaskolan 19.00
22 april Lund, Lilla Teatern 19.00
23 april Perstorp, Centralskolans Aula 19.00
24 april Åstorp, Kulturhuset Björnen 19.00
25 april Lomma, Pilängsteatern 19.00
28 april Svedala, Kulturhuset Flamman 19.00
2 maj Helsingborgs Stadsteater 19.00
3 maj Ängelholm, Jarl Kullescenen 18.00
7 maj Växjö, Palladium 19.00
9-10 maj Malmö Opera, Verkstan 18.00
14 maj Sjöbo, Flora teaterbiograf 19.30
15-17 maj Malmö Opera, Verkstan 18.00