– Två sidor och en chatt i Sydsvenskan, TV4, Sydnytt och i morgon är jag med i Metro, säger Hanne Gorton Lindblad förnöjt. Hennes stora svartvita bilder leder tankarna till 70-talets reportagefoto. De föreställer barn i olika åldrar med lesbiska mammor och bögpappor i flera konstellationer.
Där finns transsexuella föräldrar med barn, och hennes egen familj med biologisk pappa och mamma och deras respektive – ett killpar och ett tjejpar plus mamman till två av hennes syskon.
Nu visas bilderna i Stapelbäddsparken, ett kulturcenter för ungdomar i Malmöstadsdelen Västra Hamnen. Besökarna får först se en film om transpersoner, något som ställer mångas förutfattade meningar på huvudet. 

– Jag försöker förklara HBT genom att introducera transpersoner som är heterosexuella. Det blir också en avdramatisering av homosexualiteten. Före den officiella öppningen har Hanne visat utställningen för skolklasser.

– Vissa tror att det inte finns något förtryck alls, andra är homofober. Det finns både en naiv och hård syn på homosexualitet.

– Vad är det du visar med dina foton?

– KD pratar om regnbågsbarn som om vi inte existerar. Och folk har frågat mig hur jag lyckades hitta alla som är med på bilderna. Jag säger att det finns många fler! Jag tror att det finns 40 000 barn till homosexuella i Sverige, men man hör inte talas om oss. Så det är viktigt att jag drar mitt strå till stacken, också för mina föräldrar som jag älskar.
Hanne Gorton Lindblad berättar hur upprörd hon bli när hon får höra att homosexuella inte skulle vara kapabla att ta hand om sina barn.

– Det är som att omyndigförklara dem, det är en kränkning.

Hanne har också lagt märke till hur regnbågsfamiljer som hennes egen framställs i reportage.

– Media försöker skildra det som att vi tittar på Idol och äter pizza och harikeamöbler och att min pappa inte är en fjollig bög. Det är så tradigt. För mig hade han fått gå i högklackat om han velat det. 

– Vad har du fått för reaktioner på att du gjort utställningen?
– Många tycker det är kul och att jag är modig. Men jag vet inte om jag är så modig. Det här är min verklighet. Och många frågar om man ärver sexuell läggning! Sen finns de som förnekar att det skulle finnas så många homosexuella för att de tror sig kunna se om någon är homosexuell eller inte.

Utanför utställningslokalen ligger en stor skateboardpark, men även inomhus finns en liten ramp. Hanne har målat den i regnbågens färger i hopp om att väcka skejtarnas intresse för det hon har att säga. 


Regnbågsfamiljer i QX GayMap