Eurovision Song Contest är inte bara en musikens cirkus. Ett stort följe av homosexuella schlager-fans reser från festival till festival.
Förra året hölls ESC-finalen i Serbiens huvudstad Belgrad och landet gjorde klart att homosexuella besökare skulle kunna känna sig trygga.
I Moskva sammanfaller finalen med det årliga ”firandet” av Slavic Pride. Ett firande som varje år har förbjudits men trots det ändå genomförts på ett eller annat sätt. Utländska deltagare i Pride-arrangemangen har slagits blodiga av antihomosexuella motdemonstranter och Pride-arrangörerna har satts i fängelse.
Även i år har staden Moskvas borgmästare förbjudit Pride att arrangera en parad. Och även i år reser aktivister till Moskva för att ge stöd till landets hbt-rörelse.
– Jag deltar i paraden för att visa mitt stöd för de modiga ryska aktivisterna. Året om riskerar de att bli arresterade, fängslade och utsättas för bögknackningar. Dessa män och kvinnor är helt och klart hjältar. Jag hyllar dem!, säger brittiska aktivisten och politikern Peter Tatchell som tidigare deltagit i Moskva Pride och misshandlats.
– Internationell solidaritet är oerhört viktigt. Min närvaro är ett sätt att visa att hbt-personer världen över stöttar ryska hbt-personers rätt att leva sina liv utan homofoba fördomar, utestängning, diskriminering och våld.
Redan tidigare i veckan klargjorde den nederländska sångaren Gordon att han kommer att bojkotta finalen om Pride paraden stoppas med våld nu på lördag. Ikväll avgörs vid semifinalen om han och De Trooper kommer vidare till finalen.

Under Pride 2007 stoppade polisen Pride med våld. I år riskerar scenerna att upprepas.

Idag säger även Niels Brinck som representerar Danmark att han ”kanske kan säga några saker om det hela från scen”
– Självklart skall de ha rätt att demonstrera, säger han till Berlingske idag. Och det är helt oacceptabelt om det hela slutar med våld.
Samtidigt pågår i den ryska HBT-rörelsen en diskussion om det taktiskt kloka i att utmana ödet med en Pride-parad.
Berlingske citerar idag ryska Nikita Solomatin som säger.
– Jag tror inte Moskva är redo för Pride. Det lockar bara till sig våldsgrupper och riktiga psykopater som är ute efter för en fight. Det är bättre att använda mer diskreta metoder.

Irina Fedotova och Irina Shipitko nekades att gifta sig i Moskva den 12 maj.

I samband med Slavic Pride genomförde i tisdags Irina Fedetova och Irina Shiptko en protest mot att de två inte får gifta sig. Efter att ha nekats kysste de varandra vackert uppklädda för bröllop utanför registreringskontoret.

Läs även: Hot om bojkott av ESC-finalen

Det hålls en Prideparad i Moskva