När den danska motsvarigheten till QX GayGala arrangerades på självaste Alla hjärtans dag, blev 2012 års införande av en könsneutral äktenskapslag vederbörligen uppmärksammat. AXGIL 2013, som galan heter, döpt efter homolegenden Axel Axgil, inleddes med att bröllopspar i full utstyrsel rörde sig över scen.
Och ”Mediapriset”, som är galans kanske mest prestigefyllda, gick till jämställdhets och kyrkominister Manu Sareen (De Radikale) för hans aktiva insatser under förra året med att driva igenom homoäktenskapet.
Årets organisation blev LGBT Føroyar för deras arbete med att påverka det självstyrande landet i en mer hbt-positiv riktning. Föreningen har framgångsrikt genomfört Pride-firande som i somras samlade 5000 personer i en parad genom huvudstaden Torshamn. Färöarna är det nordiska land och självstyrande område som haft och fortfarande har den mest konservativa lagstiftningen där man ännu inte ens infört registrerat partnerskap för par av samma kön.
Vid galan, där huvuddelen av priserna röstats fram via gay-tidningen Out and Abouts läsare, delades även Arbetslivspriset ut till Kirsten Mols för att hon berättat om sina erfarenheter som öppet transsexuell i arbetsledande position.
Kulturpriset gick till teater- och musikgruppen Ask Helga för att i över tio års tid spridit glädje i Danmark. Det blev sedan dressyr-ryttaren Joachim Thomsen som hyllades med Idrottspriset och Masken Bar i Köpenhamn som blev Årets homoställe.
LGBT Danmark – motsvarigheten till svenska RFSL, delade ut sitt eget Aktivistpris. Det gick till Jens Thygesen som i 23 år varit aktiv som projektledare inom STOP AIDS-kampanjen.
640 gäster deltog vid årets gala som leddes av Lars Gade och Lykke Scheuer och för underhållningen stod stand up-komikern Linda P, artisten Nabiha, operasångarna Christian Damsgaard och Teit Kanstrup liksom schlagerlegenderna Kirsten Siggaard och Martin Knudsen som sjöng gamla hits och fick rejäl fart på publiken. Även dansgruppen Fors Works var på scen och visade bitar av sin kommande föreställning In the Pretty Boy’s Mouth.
AXGIL-galan arrangeras av företagarföreningen Copenhagen Gay and Lesbian Chamber of Commerce.